Ikony Facebooku a Instagramu

Meta zvažuje placené verze Facebooku a Instagramu pro EU

Společnost Meta Platforms zvažuje, že nabídne uživatelům v Evropské unii (EU) placené verze Facebooku a Instagramu, jenž nebudou obsahovat reklamu. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku. Firma tak podle zdrojů reaguje na regulační politiku EU omezující její praktiky při sběru osobních údajů.

Nabídka placených verzí sítí Facebook a Instagram bez reklam by podle zdrojů mohla firmě pomoci rozptýlit obavy evropských regulátorů ohledně ochrany soukromí, protože by uživatelům poskytla alternativu ke službám založeným na reklamě, které využívají analýzu osobních údajů.

Zatím není jasné, kolik by placené verze Facebooku a Instagramu stály a kdy by je firma mohla spustit. Kromě placených verzí by Meta v EU dál nabízela i bezplatné verze založené na reklamě, uvedly zdroje. Mluvčí společnosti Meta se k informacím listu The New York Times odmítl vyjádřit.

Podnikatelský model Mety se po celou dobu neměnil

Základním podnikatelským modelem společnosti Meta je již téměř dvě desetiletí nabídka bezplatných služeb v oblasti sociálních sítí a prodej reklamy podnikům, které chtějí uživatele těchto sítí oslovit. Zavedení placených služeb by bylo jedním z nejhmatatelnějších příkladů toho, jak musejí firmy upravovat své produkty, aby se přizpůsobily pravidlům pro ochranu osobních údajů a dalším předpisům, a to zejména v Evropě, píše The New York Times.

Nejvyšší soud EU v červenci firmě Meta prakticky zakázal kombinovat údaje shromážděné o uživatelích napříč jejími platformami i z jiných webových stránek a aplikací, pokud nezíská výslovný souhlas uživatelů. Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) firmě v lednu vyměřil pokutu 390 milionů eur (zhruba 9,4 ,miliardy Kč) za to, že nutila uživatele akceptovat cílenou reklamu jako podmínku pro používání sítě Facebook, připomíná The New York Times.

Evropa je podle listu pro Metu druhým nejlukrativnějším regionem po Severní Americe. Finanční ředitelka firmy Susan Li v dubnu uvedla, že reklama v Evropské unii se podílí zhruba deseti procenty na celkových obchodních aktivitách podniku.

Síť Threads Meta v EU zatím ani nespustila

Meta v EU kvůli nejistotě v oblasti regulace ochrany osobních údajů zatím nespustila svou novou síť Threads. Tou se firma snaží konkurovat síti X, dříve twitter, amerického miliardáře Elona Muska.

AN
Zdroje a obrázky: nyt; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Meta zvažuje placené verze Facebooku a Instagramu pro EU“

  1. […] Meta zvažuje placené verze Facebooku a Instagramu pro EU […]

  2. […] Meta zvažuje placené verze Facebooku a Instagramu pro EU […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..