Huawei v Rusku

Huawei v Rusku investuje do vývoje miliardu dolarů, doma zájem o Mate 60 neutichá

Huawei v Rusku prý investuje každý rok stovky milionů dolarů do spolupráce s ruskými univerzitami a výzkumnými institucemi a miliardu dolarů do vlastního ruského vývojového centra. Dle interního zdroje Huawei shromáždilo zaměstnance od západních společností, které Rusko opustily po vypuknutí války na Ukrajině. Doma v Číne ani měsíc po vydání neutichá zájem o nový Huawei Mate 60. Firma nestačí dodávat nové kusy na prodej.

V roce 2022 se nespočet západních společností stáhlo z Ruska. Po rozpoutání války na Ukrajině přestaly se zemí obchodovat prakticky všechny velké značky a kompletně odešly firmy jako NVIDA, Intel či Siemens, které dokonce zavřely tamní vývojová centra. Zaměstnanci v nich se pak museli buď přestěhovat z Ruska, anebo zkrátka hledat práci jinde. Toho logicky využily ruské společnosti, které tak získaly přístup k talentovaným zaměstnancům. A jednou z takových společností byl podle interního zdroje také čínský Huawei.

Investice Huawei v Rusku

S tímto zjištěním přišel Forbes, jehož zdroje uvádí, že investice Huawei v Rusku jsou opravdu velké. Huawei se velice chytře pohybuje na tamním trhu a dokázalo získat ty nejlepší lidi od zahraničních společností. Tím výrazně posiluje svou schopnost udržet technologický krok se Západem, byť jsou na značku uvaleny tvrdé sankce. Ruské vývojové centrum Huawei se tak kvůli válce nezmenšilo, naopak se údajně od konce pandemie o dvě třetiny zvětšilo. Navíc výrobce velice úzce spolupracuje také s ruským univerzitami a výzkumným institucemi.

Interní zdroj tvrdí, že Huawei v Rusku vkládá každoročně stovky milionů dolarů do spolupráce s různými ruskými institucemi a celou miliardu dolarů dalo v poslední roce do svého ruského vývojového centra. Pro Huawei byla tedy válka a odchod ostatních značek z Ruska vcelku pozitivním vývojem, který určitě přispěl k tomu, že se společnost stále může pohybovat na technologické špičce.

Podobné zprávy ale rozhodně nepomáhají reputaci značky zrovna v době, když už jí úřady Spojených států opět nyní prošetřují ohledně porušení sankcí v návaznosti na představení vlastního procesoru Kirin 9000S. A co si budeme povídat, tyto zvěsti nepomohou značce ani v Evropě, kde počety uživatelů čínské značky nadále klesají.

Huawei nestačí dodávat nové kusy Mate 60 na prodej

Ani po více než měsíci od uvedení na trh řady Huawei Mate 60 neutichá zájem o tento produkt. Pro kupující je stále těžko dostupný, protože zásoby mizí hned poté, co se objeví na oficiálních stránkách. Podle informací Huawei průběžně uvádí skladové zásoby nové řady Mate 60 na internetu i mimo něj. U všech čtyř modelů, konkrétně Huawei Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ a Ultimate Design se však situace nemění.

Lidé, kteří si chtějí přístroj koupit, musí čekat nepřetržitě, aby si jej včas rezervovali, než se během několika vteřin vypaří. Zákazníci také hledají alternativní zdroje, aby si mohli jeden model obstarat, ale ani v tom počínání nemají štěstí.

Analytik z odvětví se domnívá, že nedostatek kusů odráží problémy s výrobou a pomalý dodavatelský řetězec. Čas hraje obrovskou roli při sestavování nových modelů, aby je bylo možné servírovat nedočkavým zákazníkům.

Huawei Mate 60
Poptávka předčila očekávání

Důvod pomalého dodavatelského řetězce vychází z aktuální poptávky na trhu, která u řady Mate 60 předčila očekávání samotné společnosti Huawei. Dodavatelé jsou zaskočeni ohromujícími objednávkami trhu, které společnost Huawei zadala po úvodním měsíci. Zaměstnanci společnosti Huawei prý pracují přesčas, aby zajistili, že dodavatelský řetězec uspokojí probíhající poptávku.

Během uvedení vlajkového produktu minulý měsíc Yu Chengdong, generální ředitel spotřebitelské obchodní skupiny společnosti Huawei, rovněž zdůraznil, že společnost pracuje přesčas a naléhavě vyrábí produkty v co největším možném počtu.

Poučena z aktuálních problémů se společnost Huawei zřejmě připravuje na nadcházející akci online prodeje v Číně. Proto může být prozatím těžké ulovit přístroj řady Huawei Mate 60, ale můžeme očekávat, že Huawei tyto potíže s dodavatelským řetězcem do příštího měsíce odstraní.

AN
Zdroje a obrázky: Forbes; HC; TechArena, remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Huawei v Rusku investuje do vývoje miliardu dolarů, doma zájem o Mate 60 neutichá“

  1. […] Huawei v Rusku investuje do vývoje miliardu dolarů, doma zájem o Mate 60 neutichá […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..