Digitální euro

Digitální euro – ECB spouští přípravnou fázi pro jeho zavedení

Digitální euro by bylo digitální formou hotovosti vydané centrální bankou a bylo by k dispozici všem v eurozóně. Evropská centrální banka (ECB) spouští přípravnou fázi pro zavedení jeho zavedení a nyní ho bude testovat. Banka tak reaguje na rostoucí přesun plateb na síť a na šíření kryptoměn.

„Musíme naši měnu připravit na budoucnost,“ uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Přípravné fázi předcházelo dvouleté období, kdy banka projekt vyhodnocovala. Také přípravná fáze, která začne 1. listopadu, je naplánovaná na dva roky. Podle banky „připraví půdu pro budoucí rozhodnutí“ o případné emisi digitálního eura.

Digitální měny centrálních bank (CBDC) chystají i banky jiných zemí. Používání digitálního rublu od letošního srpna testuje mezi spotřebiteli například ruská centrální banka a testy provádí i řada dalších zemí. Podle amerického institutu Atlantická rada (Atlantic Council) zatím CBDC zavedlo 11 zemí, včetně Nigérie a několika států v Karibiku.

Co by digitální euro bylo?

Bylo by digitální formou hotovosti: elektronický prostředek malých plateb vydávaný Evropskou centrální bankou. Jako forma peněz centrální banky by bylo k dispozici zdarma všem v eurozóně pro všechny digitální platby.

Lidé dnes nemají přístup k penězům centrální banky v digitální podobě. V naší stále více digitalizované společnosti by digitální euro pro jednotnou měnu znamenalo další krok vpřed.

Proč digitální euro potřebujeme?

Způsob, jakým lidé platí, se rychle mění a spotřebitelé v eurozóně stále raději platí elektronicky než hotovostí. Proto v zájmu zachování úlohy peněz centrální banky i důvěry v evropskou měnu se zkoumají přínosy bezpečného a všeobecně přijímaného digitálního eura.

Jak by digitální euro fungovalo?

Představte si, že si z bankomatu vyberete 100 eur. Váš zůstatek na bankovním účtu se sníží o 100 eur, ale nyní máte tuto částku na provádění plateb v hotovosti. To stejné by se odehrálo s digitálním eurem, ale s tím rozdílem, že namísto převádění peněz z vašeho bankovního účtu na hotovost byste je převedli na digitální euro.

Nahradilo by digitální euro hotovost?

Nikoliv, hotovost by nenahrazovalo, ale doplňovalo ji. Digitální euro by existovalo vedle hotovosti jako odpověď na rostoucí poptávku lidí po rychlých a bezpečných digitálních platbách. Hotovost by byla v eurozóně k dispozici i nadále, stejně jako ostatní soukromé elektronické platební prostředky, které se v současnosti používají.

AN
Zdroje a obrázky: ECB; ECB Digital euro


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..