YouTube filmový pás

YouTube a TikTok bude vyšetřovat EU ohledně nezletilých

Platformu pro sdílení videí YouTube a čínskou sociální síť TikTok bude vyšetřovat Evropská unie (EU) ohledně nezletilých. EU zahájí vyšetřování těchto sítí proto, že bude zkoumat, jak u nezletilých chrání jejich duševní a fyzické zdraví. Evropská komise (EK) to uvedla ve své tiskové zprávě.

Unijní exekutiva firmy požádala, aby „poskytly více informací o opatřeních, která přijaly ke splnění svých povinností týkajících se ochrany nezletilých“ podle nových právních předpisů EU o digitálních službách (DSA), které vstoupily v platnost koncem srpna a které zavádějí přísnější pravidla pro 19 velkých internetových firem. Žádost zatím nespouští soudní řízení.

Pokud by se komisi podařilo prokázat, že firmy předpisy dlouhodobě porušují, hrozí jim vysoké finanční sankce. V extrémních případech mohou pokuty dosáhnout až šesti procent celosvětového obratu dotčených společností.

YouTube a TikTok musejí komisi poskytnout požadované informace nejpozději do letošního 30. listopadu. V závislosti na vyhodnocení odpovědí pak EK zahájí další kroky.

Oznámení o tom, že YouTube a TikTok bude vyšetřovat EU ohledně nezletilých, je podle agentury AFP součástí snahy evropského komisaře pro digitální agendu Thierryho Bretona přimět velké internetové společnosti k dodržování nově uložených povinností. Breton už v srpnu uvedl, že se zvlášť zaměří právě na ochranu dětí.

Už v říjnu Brusel začal vyšetřovat TikTok, sociální síť X a společnost Meta Platforms. Požádal je, aby mu podaly podrobné informace o opatřeních, která přijaly proti šíření dezinformací a nezákonného obsahu v návaznosti na útoky radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael. V EU je vyšetřován i čínský internetový prodejce AliExpress, a to v souvislosti s distribucí nelegálních výrobků, včetně falešných léků.

AN
Zdroje a obrázky: EK; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..