Herní porucha se vyskytuje u stále více lidí (Hráč, hraní PC her, sluchátka - Ilustrační foto)

Herní porucha se vyskytuje u stále více lidí

Herní porucha, tedy závislost na hraní počítačových či internetových her, se vyskytuje u stále většího počtu lidí. Výskyt této duševní poruchy, jak ji od roku 2018 eviduje Světová zdravotnický organizace, se výrazně zvýšil v letech pandemie covidu. Dvě studie, na nichž se podílel Ivan Ropovik z Národního institutu SYRI v Brně, zjistily, že porucha souvisí se závislostí na internetu a médiích a rozvíjí úzkostné vztahy.

„Dříve touto poruchou trpělo kolem pěti procent populace, nyní je to více než osm procent. Intenzita tohoto problému tak v čase pravděpodobně poroste. Musíme se proto snažit této poruše lépe porozumět a správně zacílit preventivní programy,“ konstatoval Ropovik.

První ze studií je dosud nejrozsáhlejší svého druhu a vědci v ní analyzovali výsledky téměř 500 odborných textů, aby identifikovali nejvýznamnější rizikové faktory patologického hraní. Následně sbírali data od více než 1300 hráčů v Severní Americe a Evropě s cílem sledovat, jak se při různých úrovních rizikových faktorů a u různých skupin hráčů herní porucha vyvíjí.

Herní porucha rozvíjí patologické jevy

Herní porucha, která vede k podobným změnám v mozku, jako je tomu v případě závislosti na návykových látkách nebo hazardních hrách, zatím není detailně zmapovaná. Vědci nyní potvrdili, že mezi herní poruchou, závislostí na internetu a závislostí na médiích existuje jasná souvislost.

„Podobně je důležitý pro rozvoj herní poruchy únikový motiv a víme, že porucha rozvíjí úzkostné stavy. Pozoruhodné je, že při rozvoji patologického hraní jsme mezi jednotlivými hráči nepozorovali žádné rozdíly z hlediska pohlaví, věku nebo herního času,“ uvedl Ropovik.

Vědci sledovali účastníky studie v několika časových řadách. Z výsledků obou studií vyplynulo, že předvídat, u koho a jak se herní porucha vyvine, je mnohem obtížnější než identifikovat v populaci hráče, u nichž se patologické hraní v současnosti projevuje. Když se však porucha rozvine, vztah k hraní a příznaky se v čase příliš nemění.

Herní porucha byla zařazena na seznam duševních nemocí v roce 2018. Úzce souvisí s takzvaným netolismem, což je nutkavá potřeba stálého připojení k internetu a jeho chorobné používání, které pak činí závislým lidem psychické, sociální a pracovní obtíže. Podle různých studií se výskyt herní poruchy významně zvýšil v letech 2020 a 2021, tedy v době pandemie covidu.

AN
Zdroje a obrázky: SYRI; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..