IBM - Logo

ČVUT se připojilo ke kvantové počítačové síti IBM jako první instituce v Česku

ČVUT (České vysoké učení technické) se připojilo ke kvantové počítačové síti IBM jako první instituce v České republice. Kvantová mechanika je oblast fyziky, která vysvětluje, jak extrémně malé objekty mají současně vlastnosti jak částic, tak vln. Kvantové počítače jsou v současné době nejvyšším stupněm z řad kvantových technologií, uvedl Igor Jex z Fakulty jaderně a fyzikálně inženýrské ČVUT. Memorandum ohledně spolupráce v prostorách ČVUT podepsali zástupci tuzemských univerzit s firmou IBM.

Cílem spolupráce je pokročit v rozvoji dovedností v oblasti kvantových počítačů u studentů. „Kvantová informatika slibuje, že přinese celému světu revoluci podobnou té, kterou přinesl rozvoj osobních počítačů a internetu. Navzdory neustálému vývoji současných počítačů vidíme, že tato technologie má své limity. Kvantové počítače již dnes dokazují, že zvládnou některé výpočty nad rámec těch klasických,“ uvedl rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.

Cloudový přístup k výpočetním systémům IBM

Univerzita bude mít jako člen kvantové počítačové sítě IBM cloudový přístup k výpočetním systémů IBM, softwaru a expertizám. Díky tomu mohou studenti zkoumat praktické aplikace a využití širokého spektra možností této technologie pro firmy a instituce. „Díky připojení ČVUT do sítě IBM se posunujeme kupředu v elektrifikaci nebo se dá říct kvantifikaci Česka,“ řekla za IBM Milena Jabůrková.

Spolupráce bude zahrnovat také výzkum v oblasti kvantových počítačů a kvantového softwaru v oblastech optimalizace, kvantového strojového učení, inženýrství a programování. Cílem je umožnit posouvání hranic v oblastech jako je například prevence nemocí, energetický management, optimalizace dopravy, vývoj zemědělských produktů a přesná diagnostika.

Petráček dále zmínil, že bude třeba mít v budoucnosti odborníky, které těmto technologickým inovacím rozumí. „Proto jsme se zapojili do kvantové počítačové sítě společnosti IBM, abychom v kvantových počítačích vzdělávali naše studenty na ČVUT,“ dodal.

ČVUT

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Má nyní osm fakult, a to stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií a architektury. Na univerzitě studuje více než 19.000 studentů.

IBM

Firma International Business Machines Corporation, zkráceně IBM, byla založená v roce 1911. Společnost se proslavila v 80. letech, kdy začala s výrobou osobních počítačů. Tuto divizi poté prodala v roce 2005 firmě Lenovo Group. V dnešní době se soustředí hlavně na vývoj v segmentu nejnovějších technologických trendů, jakými jsou například umělá inteligence nebo výroba kvantových počítačů. Společnost nyní vlastní přes 150.000 patentů.

AN
Zdroje a obrázky: ČVUT; IBM


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..