DiPSy (Digitální přihlašovací systém) - Přihlášky na SŠ: Oznámení o odkladu spuštění systému

Systém pro přihlášky na SŠ bude spuštěn později, nenahrává přílohy

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy (SŠ), jenž se měl dnešního dne po půlnoci poprvé otevřít uchazečům, bude spuštěn později, neboť se vyskytly prolémy s nahráváním příloh. Sdělila to ráno mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), který připravilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), se objevuje toto oznámení „Omlouváme se, spuštění systému bylo odloženo z důvodu opravy funkční chyby a potřeby opakovaného prověření bezpečnosti kvůli většímu zásahu do systému. Systém bude spuštěn po provedení testů.“

„Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude sytém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ uvedla dále mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí řekl, že se dnes začne systém znovu testovat z hlediska bezpečnosti a spustí se s největší pravděpodobností v pátek večer. Přihlášky na SŠ mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, termín se podle Krejčího nemění.

Krejčí též sdělil, že kvůli problémům s nahráváním některých příloh nebylo možné systém dnes spustit, jak bylo plánováno. Během dneška se zopakují takzvané penetrační testy, které ověří bezpečnost systému. Přesný termín spuštění podle něj záleží na kapacitě expertů, které Cermat osloví.

Přihlášky bude možné kromě elektronického způsobu podávat také papírovou formou s podporou elektronického systému, případně zůstat stejně jako v předchozích letech u papírové formy. Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou a určí na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit. Nový systém má zjednodušit celý proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho v minulých letech provázel.

DIA posílila systém Identity občana

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto kvůli očekávanému náporů uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, prostřednictvím kterého se budou lidé do systému hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady.

Čas a datum podání přihlášky na SŠ neovlivňuje šanci na přijetí na školu

Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu. Novinářům to již v úterý řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Poprosil rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení. Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února, a krom papírové formy mohou též využít právě Digitální přihlašovací systém (DiPSy). U lektronického podávání přihlášek se ovšem nyní kvůli zmiňovaným problémů se systémem start posouvá. Uchazeči si mohou podat až tři přihlášky. Určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce, na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a jejich priorit je pak systém přiřadí na školu.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; DiPSy

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..