Astronautka Expedice 71 NASA Tracy Dyson, kosmonaut Roskosmos Oleg Novitsky a účastnice běloruského kosmického letu Marina Vasilevskaya jsou viděni v karanténě za sklem během tiskové konference ve středu 20. března 2024 v hotelu Cosmonaut v Bajkonuru v Kazachstánu - Sojuz ISS

Raketa Sojuz MS-25 veze na ISS tříčlennou posádku

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes na druhý pokus odstartovala raketa Sojuz MS-25 s rusko-bělorusko-americkou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Předchozí pokus byl ve čtvrtek přerušen jen přibližně 20 vteřin před startem. K ISS má vesmírná loď dorazit 25. března.

Na palubě rakety Sojuz letící k ISS jsou Běloruska Maryna Vasileuská, Rus Oleg Novickij, velitel mise, a Američanka Tracy C. Dysonová. Novickij a Vasileuská mají na oběžné dráze strávit jen krátkou dobu, Dysonová by měla zůstat do září.

Původně plánovaný odlet byl ve čtvrtek několik vteřin před startem přerušen kvůli poklesu napětí v chemickém zdroji elektrického proudu. Podle komentátorů živého vysílání se jednalo o velmi vzácnou situaci pro Sojuz, který má za sebou téměř 2000 startů, z toho jen nižší desítky byly zrušené za podobných okolností.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let. Koncem loňského prosince Roskosmos oznámil, že se s NASA dohodl na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; Wiki


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..