Deepfake - Umělá inteligence (AI)

Podvodníci využili deepfake video a připravili seniora o milion

Neznámí pachatelé připravili o více než milion korun dvaasedmdesátiletého muže z Olomoucka, když při svém podvodu využili umělou inteligenci (AI). Podvodníci využili takzvané deepfake video, jenž se nezakládá na pravdě a jehož cílem bylo zneužít důvěřivosti lidí, kteří chtějí zhodnotit své peníze. V tomto případě šlo dle kriminalistů o video se známým českým politikem, který na sociální síti nabádal zájemce k investicím prostřednictvím jedné investiční platformy. Případem se zabývají olomoučtí kriminalisté, sdělila mluvčí olomoucké policie Ivana Skoupilová.

Reklamu na sociální síti muž zhlédl letos v lednu. „Jelikož reklama vypadala věrohodně, muž neváhal a klikl na odkaz, který jej přesměroval na formulář, kde zadal svoje telefonní číslo. Poškozeného následně telefonicky kontaktoval muž s východoevropských přízvukem a přesvědčil jej k poslání registračního vkladu, s čímž souhlasil,“ uvedla policejní mluvčí.

Senior si následně na pokyn pachatele nainstaloval do svého počítače program AnyDesk, o kterém si však myslel, že přes něj spolu budou komunikovat. „Ve skutečnosti se však jedná o program, který umožňuje vzdálený přístup k počítači,“ doplnila mluvčí.

Jakmile si poškozený nainstaloval tento program, neznámý muž jej nasměroval k přihlášení do internetového bankovnictví. Senior postupoval podle instrukcí pachatele a nevědomky mu tak umožnil přístup do svého internetového bankovnictví. Na jeho účtech poté zaznamenal pohyb peněz, senior byl však ubezpečen, že jde o investice.

„Poškozenému se začali ozývat i další muži, kteří jej neustále nabádali k dalším a dalším investicím. Jelikož po něm neustále chtěli další peníze, pojal podezření, že se stal obětí podvodníků, obrátil se na policii a celou věc nahlásil,“ doplnila mluvčí s tím, že za tři měsíce od začátku letošního roku připravili pachatelé důvěřivého muže o více než milion korun.

Případ, kdy podvodníci využili deepfake video, kriminalisté vyšetřují pro podezření z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které hrozí pachatelům až osm let vězení.

Výzva k obezřetnosti

„Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Dále apelujeme na občany, aby si vždy důkladně ověřovali pravost informací. V dnešní době umělé inteligence musíme být ostražitější a nevěřit všemu, co vidíme,“ dodala Skoupilová.

AN
Zdroje a obrázky: PČR; agentury, remix AS


Uveřejněno

v

, ,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..