Ikony Facebook a Instagram

EK kvůli dezinformacím vyšetřuje Facebook a Instagram

Evropská komise (EK) dnes zahájila vyšetřování sociálních sítí Facebook a Instagram kvůli podezření, že tyto platformy neplní povinnosti v oblasti boje proti dezinformacím. Komise to dnes uvedla v tiskovém prohlášení. Vedoucí představitelé komise vyjadřují obavy z možných manipulací voleb do Evropského parlamentu ze strany Ruska, připomněly agentury.

Cílem vyšetřování bude podle EK zjistit, zda společnost Meta, která vlastní Facebook a Instagram, neporušila evropská pravidla v oblasti politické reklamy. EK se domnívá, že americká firma dostatečně nebojuje proti šíření klamavé reklamy a dezinformačních kampaní v EU.

„Tato Komise vytvořila prostředky na ochranu evropských občanů před cílenými dezinformacemi a manipulací ze strany třetích zemí. Pokud máme podezření na porušení pravidel, jednáme. To platí v každé době, ale zejména v době demokratických voleb. Velké digitální platformy musí dostát svým závazkům a vložit do toho dostatek zdrojů a dnešní rozhodnutí ukazuje, že to s dodržováním předpisů myslíme vážně. Ochrana našich demokracií je společný boj s našimi členskými státy. Dnes v Praze chci poděkovat panu premiérovi Fialovi za jeho aktivní roli při nastolování tohoto problému na evropské úrovni spolu se spuštěním nouzového mechanismu pro výměnu informací mezi členskými státy ze strany Belgie.“

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Rychlejší a přesnější zásahy proti nezákonnému obsahu

Podle nových pravidel EU budou muset platformy jako Facebook, X, Google a řada dalších v budoucnu rychleji a přísněji zasahovat proti nezákonnému obsahu, jako jsou nenávistné projevy na internetu. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty. Zákon o digitálních službách (DSA) má také zajistit, aby uživatelé mohli snadněji hlásit nelegální obsah. Velké služby, jako jsou Facebook a Instagram, musí v principu dodržovat přísnější pravidla než malé služby.

Komise zdůraznila, že zahájení řízení je pouhým prověřením podezření a že předběžné stanovisko nepředstavuje konečný výsledek vyšetřování. Komise bude pokračovat ve shromažďování důkazů, například prostřednictvím výslechů.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton již v říjnu varoval Facebook před podle něj přílišným množstvím manipulovaného obsahu uveřejněného na platformě. Breton tehdy uvedl, že chce být neprodleně informován o opatřeních, která Facebook přijal k omezení falešných informací v souvislosti s červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Řada unijních představitelů vyjadřovala obavy, že Rusko se snaží volby ovlivnit. Belgie nedávno oznámila, že její zpravodajské služby se domnívají, že Moskva se snaží, aby se do Evropského parlamentu dostalo co nejvíce proruských poslanců. Minulý týden belgické předsednictví v EU spustilo mechanismus se zkratkou IPCR, který má usnadnit užší spolupráci unijních institucí v boji proti ruskému vměšování.

Vyšetřování TikToku a sítě X

EK již dříve zahájila vyšetřování on-line platforem TikTok a X. V případě TikToku se komise snaží určit, zda čínská společnost svou verzí aplikace TikTok Lite neohrožuje duševní zdraví nezletilých. Vyšetřování sociální sítě X se týká možných nezákonných a zavádějících příspěvků o útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael z loňského října.

AN
Zdroje a obrázky: EK; Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..