Kyberútok - Hacker - Cyber Attack - Hackeři -DDoS

Rusko odmítlo obvinění Německa z kybernetických útoků

Rusko odmítlo obvinění Německa z kybernetických útoků a uvedlo, že se Berlín podobnými tvrzeními snaží zvýšit napětí. Řekla to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Německo v posledních týdnech informovalo o dřívějších kybernetických útocích proti politickým stranám, vládním institucím a firmám s kritickou infrastrukturou. Zodpovědná je za ně podle něj Moskva.

Německo zároveň povolalo svého velvyslance v Rusku ke konzultacím. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že toto rozhodnutí povede k dalšímu zhoršení vzájemných vztahů.

„Berlín pravidelně využívá mýtu o škodlivé činnosti údajných ruských hackerů v Německu, činí tak za účelem zvýšení napětí v bilaterálních vztazích,“ řekla dnes mluvčí ruské diplomacie. Berlín podle Zacharovové nepředložil žádné důkazy.

Německé úřady v poslední době uvedly, že se země nejméně poslední dva roky potýká s kybernetickými útoky na vládnoucí sociální demokracii (SPD) a německé firmy z odvětví logistiky, zbrojního průmyslu, letectví nebo informačních technologií. Německá vláda z nich obvinila ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU. Podrobnosti o konkrétních škodách Berlín z bezpečnostních důvodů nezveřejnil.

NATO: Hluboké znepokojení

Severoatlantická rada, což je nejvyšší orgán NATO, minulý týden vyjádřila hluboké znepokojení kvůli přibývajícím ruským kyberútokům. V prohlášení mluví o ohrožení bezpečnosti aliančních partnerů a mezi konkrétními zeměmi, které se staly jejich terčem, zmiňuje vedle Německa i Česko a Polsko. Zacharovová tato tvrzení dnes odmítla a uvedla, že Západ vede proti Rusku informační válku, která zahrnuje smyšlené zprávy a tvrzení, jejichž cílem je vyvolat obavy z Ruska.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; agentury; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..