Letní dovolená - Moře (Ilustrační foto)

Digitální detox na letní dovolené? Částečně si ho chce dopřát 69 % Čechů

Částečný digitální detox si na letní dovolené plánuje dopřát 69 % Čechů. Naopak 31 % nehodlá používání internetu nijak omezit. Vyplývá to z průzkumu cestovní agentury Invia, který představila mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková. I když podle ní část dotázaných chce na internetu strávit stejně času jako doma, tedy nehodlá si naordinovat ani částečný digitální detox, pak pracovní telefon a počítač si jich na dovolenou bere 8 %.

Průzkum mezi 1000 respondenty uskutečnila agentura Ipsos. Zájem o letní dovolenou je letos podle generálního ředitele Invie Jana Foreta o čtvrtinu vyšší než v loňském roce. Nejčastěji lidé za odpočinkem vyrazí na osm dní, a to zejména do Turecka, Řecka a Egypta, řekl.

Jak dlouho předem lidé balí na dovolenou

V průzkumu lidé dostali i otázku na to, jak dlouho dopředu se před dovolenou balí. Polovina z nich uvedla, že si věci chystá den před odjezdem, týden na přípravu si dopřává 32 % Čechů. Ještě déle – dva týdny – má na balení podle průzkumu 7 % dotázaných a pár hodin před odjezdem kufr plní 8 % lidí. „Z průzkumu vyplývá, že si více než polovina Čechů píše seznamy věcí, na co nezapomenout. K moři nesmí chybět především plavky, 60 procent si bere nejčastěji dvoje,“ doplnila Jirušková s tím, že přibližně polovina Čechů preferuje kombinaci aktivní a odpočinkové dovolené.

Způsoby dopravy a ubytování

Na letní dovolenou klienti Invie z drtivé většiny vyrazí letadlem. Takový způsob dopravy podle Foreta volí 87 % z nich. Téměř polovina se ubytuje v čtyřhvězdičkových hotelech. „Průměrná částka, kterou nyní Češi za letní týdenní dovolenou v Řecku utrácí, je 18.980 Kč za dospělého, Turecko 18.200 Kč, Egypt 17.100 Kč, Tunisko 15.300 a Bulharsko v průměru 18.960 Kč. Za dovolenou v Chorvatsku zaplatí klienti zhruba 10.400 korun,“ uvedla Jirušková. Stejně dlouhá dovolená v Česku podle ní vyjde v průměru na 6200 korun za osobu. Foret doplnil, že ceny dovolené letos mimo jiné snižuje větší nabídka, která odráží také vstup nových cestovních kanceláří (CK) na trh.

AN
Zdroje a obrázky: Invia; Ipsos; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..