Česká televize - ČT

Souček: Pokud se nezvýší poplatky, ČT propustí zhruba 350 lidí

Pokud se nezvýší koncesionářské poplatky, tedy pokud zákonodárci neschválí navrhované zvýšení na 150 korun, Česká televize (ČT) v příštím roce propustí zhruba 350 lidí. Bez ohledu na vývoj schvalování mediálních novel letos opustí ČT zhruba 90 z přibližně 3000 zaměstnanců. Uvedl dnešního dne generální ředitel ČT Jan Souček.

Návrh novel mediálních zákonů, které mimo jiné zvyšují televizní poplatek o 15 korun na 150 korun nebo rozšiřují skupinu poplatníků i na domácnosti vybavené chytrým telefonem či internetem, by měla schvalovat vláda tento měsíc. Do Sněmovny by se pak měly dostat ještě před parlamentními prázdninami.

Dvě verze rozpočtu

Česká televize musí podle Součka připravovat dvě verze svého rozpočtu na příští rok, které počítají se schválením nebo neschválením novel. Verze pro případ neschválení podle ředitele vedle redukce počtu zaměstnanců počítá s omezením původní premiérové tvorby o více než třetinu. Nepočítá ale se snížením počtu kanálů.

Prioritami v případě omezování rozpočtu jsou podle Součka zpravodajství a publicistika, pokrývání regionů a premiérová okna původní tvorby. „Chceme zachovat sportovní přenosy, velké formáty jako StarDance nebo Peče celá země či publicistické formáty, jako je Toulavá kamera, Objektiv a podobně,“ uvedl.

Poplatky pro ČT a ČRo se neměnily od roku 2008

Výnos ze zvýšeného poplatku by měl být asi 850 milionů korun ročně. Podle Součka by zajistil zalepení děr v osmimiliardovém rozpočtu, které vznikly v minulých letech. Televizní poplatek 135 korun měsíčně se nezměnil od roku 2008 a v současnosti je jeho reálná výše 57 korun. V případě jeho zvýšení o 15 korun by šlo o jedenáctiprocentní nárůst, příjmy státního rozpočtu za stejnou dobu podle Součka stouply o 104 %, starobní důchody pak o 114 %

AN
Zdroje a obrázky: ČT


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..