Síť X - Úvodní obrazovka: Přihlášení, registrace

Síť X od EK obdržela tajnou nabídku na cenzuru. Musk odmítl!

Sociální síť X (dříve Twitter) od Evropské komise (EK) podle jejího vlastníka Elona Muska obdržela „nezákonnou tajnou nabídku“, nabádající ji, aby potají zavedla cenzuru výměnou za ujištění, že nebude pokutována. „Ostatní platformy tuto dohodu přijaly, X ne.“ Tato nabídka má souviset s kroky, které EK momentálně podniká v rámci nově zavedeného nařízení Digital Services Act (DSA), které má za cíl regulovat a cenzurovat právě především činnost různých online zprostředkovatelů a platforem včetně sociálních sítí v zemích EU. Musk následně dodal, že se těší na soud, kde se Evropané dovědí pravdu. Eurokomisař Thierry Breton reagoval tak, že žádná „tajná dohoda nikdy nenexistovala“, jde prý o možnost „nabídnout závazky k urovnání případu.“

„Evropská komise nám nabídla nezákonnou tajnou dohodu: pokud budeme v tichosti cenzurovat projevy a nikomu to neřekneme, nebudou nás pokutovat,“ napsal Musk s tím, že se „těší na veřejnou bitvu u soudu, aby se obyvatelé Evropy dozvěděli pravdu.“

Musk zveřejnil nátlak Bruselu dnes večer poté, co EK v poledne vypustila zprávu, že síť X podle předběžných závěrů Evropské komise porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu, která vychází z tohoto nařízení.

Síť X podle předběžných závěrů EK porušuje pravidla EU

Internetová síť X podle předběžných závěrů EK porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě. Dodala, že pokud se její závěry potvrdí, vyměří firmě pokutu a bude požadovat výrazné změny jejích praktik.

Evropská komise má vůči síti X výhrady v souvislosti se systémem pro ověřování uživatelských účtů, transparentností reklamy a poskytováním dat výzkumníkům. Síť podle předběžných závěrů komise v těchto oblastech nesplňuje požadavky unijního nařízení o digitálních službách (DSA).

„Naším předběžným názorem je, že klamou uživatele a porušují DSA,“ uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „X má nyní právo se hájit. Pokud se však náš názor potvrdí, vyměříme pokuty a budeme požadovat výrazné změny,“ dodal. V případě porušení DSA může Evropská komise vyměřit pokutu v ekvivalentu až šesti procent ročních tržeb daného podniku.

„Protože ‘ověřený‘ statut může pomocí předplatného získat kdokoliv, má to negativní vliv na schopnost uživatelů činit svobodná a informovaná rozhodnutí ohledně autenticity účtů a obsahu,“ uvedla Evropská komise. Dodala, že tyto „ověřené účty“ se prokazatelně zneužívají ke klamání uživatelů.

Evropská komise začala možné porušování požadavků DSA sítí X vyšetřovat koncem loňského roku. V dnešní zprávě upozornila, že pokračuje ve vyšetřování sítě X kvůli možnému porušování požadavků v oblasti opatření proti šíření nezákonného obsahu a manipulacím s informacemi.

Musk významně přispěl na Trumpovu kampaň

Elon Musk významně podpořil bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa v jeho boji o prezidentskou funkci. Údajně daroval velkou finanční částku lobbistické skupině, která usiluje o Trumpovo znovuzvolení. Informaci přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované „zasvěcené osoby“. Jakou částkou Musk skupině America PAC přispěl, není jasné. Jde prý ale o „významnou sumu“.

Jasněji by mohlo být v pondělí, kdy skupina musí zveřejnit seznam svých dárců. America PAC může získávat neomezené dary na různé politické aktivity včetně volebních, není ale pod kontrolou kandidátů během kampaní.

Elon Musk před čtyřmi lety podle svých slov volil nynějšího prezidenta Joea Bidena. Tomu ale teď vyčítá, že může za „záplavu ilegálních migrantů“ mířících do USA. Bidenovy demokraty pak viní, že se stali „stranou rozdělení a nenávisti“.

Trump se už v březnu setkal s Muskem i dalšími bohatými byznysmeny. Musk poté prohlásil, že neposkytne peníze žádnému z kandidátů na prezidenta. V květnu Musk také popřel zprávy médií, že měl vést diskuse o svém možném působení v poradenském týmu Trumpa po jeho případném volebním vítězství. Spekulace se točily kolem možného speciálního úkolu zajistit hranice proti migrantům.

AN
Zdroje a obrázky: EK; Síť X; Bloomberg


(Aktualizováno 13.07.2024 o dar Muska na kampaň Trumpa)


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..