Musk chce změnin logo Twitteru z modrého ptáčka na písmeno X

Rok Muskova Twitteru, ze kterého se nakonec stala Síť X

Miliardář Elon Musk převzal přesně před rokem kontrolu nad internetovou společností Twitter a okamžitě propustil její vedoucí pracovníky, včetně tehdejšího výkonného ředitele Paraga Agrawala či finančního šéfa Neda Segala. Začala se psát zcela jiná kapitola této sociální sítě, rok Muskova Twitteru, ze kterého se nakonec stala Síť X. Nastal rok překotných a výrazných změn, a my si je dnes, tedy alespoň ty nejdůležitějši, zrekapitulujeme.

Pták je osvobozen

Tak přesně tuto hlášku „Pták je osvobozen“ napsal Musk po převzetí Twitteru na již své sociální síti. Miliardář se na koupi Twitteru za 44 miliard dolarů dohodl již v dubnu roku 2022. V červenci ovšem oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Začátkem října miliardář navrhl, že firmu převezme za původně dohodnutou cenu. Soud mu následně nařídil, aby se do stanoveného data s firmou Twitter dohodl, zda ji převezme či nikoliv. Musk nakonec uvedl, že převzetí Twitteru dokončí. A to se také stalo. Musk následně rozpustil devítičlennou správní radu a stal je jediným ředitelem společnosti. A tím se načal rok Muskova Twitteru.

Hromadné propouštění

Společnost Twitter zaměstnávala kolem 7 500 lidí, od listopadu nastalo hromadné propouštění více než poloviny z nich. Další stovky zaměstnanců začali opouštět společnost sami s tím, že se nehodlali podřídit nové firemní kultuře.

Obnovení účtu Donalda Trumpa

Elon Musk dal na své síti hlasovat o obnovení účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Anketu doplnil latinským komentářem „Vox populi, Vox Dei“ (Hlas lidu, hlas boží). Přístup na platformu Trumpovi znemožnili její bývalí majitelé po událostech kolem prezidentských voleb 2020, jejichž výsledek Trump neuznal, a které vyvrcholily nepokoji v americkém Kongresu. Uživatelé nakonec rozhodli, že účet má být Trumpovi navrácen, což se záhy také uskutečnilo.

Anketa - Musk dal na Twitteru o odblokování účtu Trumpa hlasovat
Rok Muskova Twitteru přinesl i anketu o návratu účtu Donalda Trumpa

Úprk některých uživatelů na Mastodon

Někteří uživatelé sociální sítě Twitter začali houfně prchat na alternativní decentralizovanou platformu Mastodon, neboť hledali alternativu poté, co kolem Twitteru začal panovat po převzetí Muskem nebývalý chaos. Mastodon zaznamenal v listopadu minulého roku výrazný nárůst nových registrací. Ovšem jak se nakonec ukázalo, odliv nebyl zase až tak horký, jak to na počátku vypadalo.

Pozastavení reklam mnoha firem

Twitter se začal již v listopadu potýkat z odlivem inzerentů, mnozí velcí zadavatelé své reklamy na Twitteru pozastavili. Patřil mezi ně kupříkladu koncern Volkswagen, americká automobilka General Motors, technologická firma Apple či farmaceutická společnost Pfizer.

Rušení boje s dezinformacemi o kovidu

Na konci listopadu minulého roku oznámil v jedné své aktualizaci Twitter na své internetové stránce, že ruší boj s dezinformacemi o nemoci covid-19. Jednalo se o další z mnoha změn po převzetí společnosti Muskem, jenž slíbil prosazování svobody projevu.

Twitter Files

Twitter Files poprvé vyšly začátkem loňského prosince. Šestice jejich autorů od té doby publikovala, podle domluvy s Muskem vždy nejprve na svých twitterových účtech, už 14 dílů odhalení, která stojí převážně na interní korespondenci zaměstnanců firmy z doby, kdy ji Musk ještě nevlastnil. Prvních pět twitterových vláken se týkalo procesu blokování účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa a způsobů, jakými Twitter omezoval dosah určitých příspěvků.

Další série takzvaných Twitter Files poukazovala na skutečnost, že existovala relativně hluboká spolupráce Twitteru s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI), kdy byly údajně zmanipulované příspěvky týkající se pandemie covidu-19. Vybrané a okomentované interní dokumenty společnosti sdíleli na Twitteru novináři na volné noze, kteří k nim získali přístup od Elona Muska. Dokumenty se týkaly fungování firmy ve Spojených státech a kauza neměla jednoznačný mezinárodní přesah.

Propouštění dalších zaměstnanců starajících se o moderaci obsahu

Začátkem tohoto roku došlo k dalším případům propouštění zaměstnanců, kteří se měli starat o moderaci obsahu. Muskův přístup k moderaci obsahu na Twitteru se stal opět terčem těžké kritiky kvůli obavě, že se na síti bude objevovat více závadných příspěvků. Musk se označuje za zastánce absolutní svobody slova a konstatoval, že z Twitteru chce udělat svobodnější síť.

Uzavření dvou ze tří kanceláří v Indii

Kvůli snaze Muska nadále snižovat náklady společnosti Twitter došlo v únoru tohoto roku k uzavření dvou ze tří kanceláří v Indii. Tamním zaměstnancům firma nařídila, aby pracovali z domova. Twitter v loňském roce v Indii již propustil 90 % ze svých zhruba 200 zaměstnanců.

Propouštění dalších deseti procent zaměstnanců

Na konci února tohoto roku Twitter propustil nejméně 200 zaměstnanců, což bylo v té době asi deset procent jeho pracovní síly. Jednlo se už minimálně o osmé kolo propouštění od konce loňského října, kdy firmu Musk převzal. Od jeho příchodu se počet zaměstnanců snížil zhruba o 70 procent.

Placený Twitter a 4000 znaků už i v Česku

Dlouhou dobu byla placená služba Twitter Blue dostupná pouze na čtyřech trzích, a to ve Spojených státech, na Novém Zélandu, v Canadě a Austrálii. Od března letošního roku se dočkaly i další regiony mezi nimiž nechyběla Evropa včetně Česka. Placený Twitter přinesl řadu výhod, modrou ikonu u jména, možnost úpravy tweetů a hlavně rozšíření počtu znaků v jednom příspěvku na 4000.

Duben 2023 – Nejvíce uživatelů co kdy Twitter měl

Elon Musk v dubnu v obsáhlém rozhovoru pro BBC uvedl, že Twitter měl v té době nejvíce uživatelů, co kdy měl. Dále sdělil, že se na jeho sociální sít vrátila většina inzerentů, a je tak teď „na nule“ pokud jde o příjmy a výdaje. Musk v rozhovoru též výrazně znemožnil novináře BBC ohledně otázky na nárůst nenávistných projevů.

Muska ve funkci výkonného ředitele vystřídala Yaccarinová

V květnu Elona Muska ve funkci výkonného ředitele Twitteru vystřídala Linda Yaccarinová. „Jsem nadšený, že mohu přivítat Lindu Yaccarinovou jako novou výkonnou ředitelku Twitteru!“ napsal miliardář na svém twitterovém účtu. „Zaměří se především na obchodní operace, zatímco já se zaměřím na produktový design a nové technologie,“ dodal. Musk zůstal výkonným předsedou představenstva a technickým ředitelem Twitteru.

TweetDeck jen pro ověřené uživatele

V červenci byo oznámeno, že přístup do rozhraní TweetDeck, které mimo jiné umožňuje monitorovat několik twitterových seznamů naráz, bude nově pouze pro ověřené uživatele.

Změna názvu sítě a loga – konec modrého ptáčka

Na konci července Twitter změnil název a logo, když novým symbolem této sociální sítě se místo dosavadního modrého ptáčka stalo bílé písmeno X na černé ploše. Nové logo představil majitel firmy Elon Musk a šéfka podniku Linda Yaccarinová.

Název Twitter dával podle Muska smysl, když mohli uživatelé zveřejňovat zprávy o délce maximálně 140 znaků. Označil to za podobné jako pípání ptáků. Slovo tweet totiž v překladu znamená „pípat“ či „cvrlikat“. „Nyní však můžete zveřejnit téměř cokoli, včetně několika hodin videozáznamu,“ uvedl Musk. Síť X by měla být obdobou čínské aplikace WeChat.

Návrat Trumpa a foto z věznice

Trumpův poslední post na Twitteru, nově již síti X, nesl datum 8. ledna 2021. Na konci srpna ale Trump zveřejnil na X fotografii pořízenou ve věznici. Fotografii doplnil datem pořízení a textem odkazujícím na jeho tvrzení, že obvinění vznesená vůči jeho osobě v Georgii i trojici dalších případů jsou politicky motivovaná a mají zabránit jeho návratu do Bílého domu. Pod fotografii také připojil adresu webu, na kterém je možné přispět na jeho novou kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce.

Síť X jen za peníze?

Síť X by mohla být v budoucnu přístupná pouze za peníze. Americký miliardář Elon Musk v září naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti.

Deaktivace funkce nahlašování dezinformací o volbách

Koncem září síť X deaktivovala funkci, která uživatelům umožňovala hlásit dezinformace o volbách. Funkci, kterou sociální síť zavedla v roce 2022 a která umožňovala hlásit zavádějící či lživé informace o politickém dění, platforma odstranila z nabídky ve všech oblastech kromě Evropské unie.

Tři úrovně předplatného

Rok Muskova Twitteru byl zakončen novými úrovněmi předplatného pro uživatele. K programu Premium koncem října přibyly dva nové – Basic a Premium+. Stávající tři tarify se liší v míře zobrazování reklam uživateli, ověření účtu a také přístupu k některým pokročilým funkcím pro tvůrce. A samozřejmě v ceně – Basic vyjde při levnějším ročním předplatném na 712,38 Kč, Premium na 1870 Kč a Premium+ na 3740 Kč za rok.

Tak to byl v přehledu událostí rok Muskova Twitteru. Patrně se dá očekávat, že nejrůznější změny na dnes již síti X neustanou ani v dalším období. Nejspíše nebudou až tak překotné a mnohdy chaotické jako tomu bylo v prvním roce pod novým majitelem. Každopádně není pochyb o tom, že můžeme počítat s další proměnou této sociální sítě a možná nás čekají i nějaká překvapení. Do hlavy Elona Muska nikdo z nás nevidíme.

Anděl Azazel; AN
Zdroje a obrázky: AN, Síť X


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Rok Muskova Twitteru, ze kterého se nakonec stala Síť X“

  1. […] Rok Muskova Twitteru, ze kterého se nakonec stala Síť X […]

  2. […] Rok Muskova Twitteru, ze kterého se nakonec stala Síť X […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..