Zeď Microsoft. Microsoft tvůrce operačního systému Windows

Microsoft uzavřel dohodu s CISPE čímž se vyhne vyšetřování v EU

Společnost Microsoft uzavřela dohodu se sdružením CISPE zastupujícím poskytovatele cloudových služeb v Evropě. Sdružení si u Evropské komise stěžovalo na praktiky podniku v oblasti licencování softwaru a nyní na základě dohody svou stížnost stáhne. Microsoft se tak vyhne antimonopolnímu vyšetřování, které by mohlo vyústit ve vysokou pokutu.

Sdružení CISPE, mezi jehož členy patří americký internetový obchod Amazon a řada menších poskytovatelů cloudových služeb v Evropské unii, podalo stížnost na Microsoft koncem roku 2022. Tvrdilo, že nové smluvní podmínky Microsoftu poškozují cloudové prostředí v Evropě. Unijní regulátoři po této stížnosti začali neoficiálně shromažďovat informace o praktikách Microsoftu v oblasti cloudových služeb od jeho konkurentů i zákazníků.

„Po více než roční spolupráci s CISPE a jejími evropskými členy jsem rád, že jsme nejen vyřešili jejich dřívější obavy, ale rovněž společně definovali cestu vpřed, která přináší ještě více konkurence na trh s cloudovými službami v Evropě i jinde,“ uvedl prezident společnosti Microsoft Brad Smith.

Společnost Microsoft podle sdružení CISPE v rámci dohody upraví svůj přístup k jeho členům a odškodní je za ušlé příjmy související s licenčními náklady v posledních dvou letech. Podle zdrojů agentury Reuters obeznámených se situací zaplatí Microsoft za urovnání stížnosti zhruba 20 milionů eur (přibližně půl miliardy Kč).

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Bloomberg; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..