Česká pošta

ČTÚ: Poštovní licenci na dalších pět let získala Česká pošta

Ve výběrovém řízení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) získala poštovní licenci na roky 2025 až 2029 Česká pošta. Do tendru se přihlásila jako jediná. Na základě licence bude povinna provozovat nejméně 2900 poboček a poskytovat základní služby, jako je doručování dopisů nebo peněžních poukázek. Stát jí za to uhradí čisté náklady.

„Věřím, že úterní rozhodnutí rady zajistí na dalších pět let potřebnou dostupnost základních poštovních služeb pro všechny občany České republiky v potřebné kvalitě i ceně,“ uvedl předseda rady ČTÚ Marek Ebert.

Česká pošta, s.p. bude na základě udělené poštovní licence povinna zajistit na celém území České republiky prostřednictvím sítě minimálně 2 900 provozoven dostupnost těchto základních služeb:

  1. Službu dodání poštovních zásilek do 2 kg vnitrostátně pro poštovní zásilky, jejichž rozměr nepřesahuje 35,3 x 25 x 2 cm a hmotnost 1 kg, a službu dodání poštovních zásilek do 2 kg do zahraničí
  2. Službu dodání poštovních balíků do 10 kg do zahraničí,
  3. Službu dodání peněžní částky poštovním poukazem,
  4. Službu dodání doporučených zásilek,
  5. Službu dodání cenných zásilek,
  6. Službu bezúplatného dodání poštovních zásilek do 7 kg pro nevidomé osoby,
  7. Služby, které musí být zajištěny na základě závazků vyplývajících z členství České republiky ve Světové poštovní unii, s výjimkou služby dodání tiskovinového pytle a základní zahraniční poštovní služby pro tiskovinové pytle.

Stejně jako v předchozím období nemá pošta povinnost poskytovat dodání poštovního balíku do deseti kilogramů nebo nadrozměrného balíku. Nově pak nebyla uložena ani povinnost v případě takzvaných tiskovinových pytlů, kde je hlavním důvodem změna na úrovni Světové poštovní unie.

Rozdělení České pošty na dva subjekty

Česká pošta by se v příštím roce měla rozdělit na provozovatele pobočkové sítě, který bude poskytovat služby na základě poštovní licence, a komerční Balíkovnu pro poskytování komerčních balíkových a logistických služeb. Cílem má být návrat pošty k zisku. Společnost loni snížila ztrátu o miliardu na 756 milionů korun. Provozní výnosy včetně příjmů z prodeje majetku vzrostly o 0,9 % na 19,037 miliardy korun.

AN
Zdroje a obrázky: ČTÚ; ČP


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..