Umělá inteligence (AI) - Mozek (Ilustrační foto)

Výrobce čipů TSMC zvýšil díky AI zisk o polovinu

Výrobce čipů TSMC zvýšil díky AI zisk o polovinu. Tchajwanská společnost TSMC oznámila meziroční nárůst čtvrtletního zisku o 54 %, čímž překonal očekávání trhu. Byla to právě poptávka po umělé inteligenci (AI), která vyhnala nahoru zisk největšího světového výrobce čipů.

Mezi zákazníky firmy vyrábějící pokročilé čipy patří například američtí technologičtí giganti Apple a Nvidia. Firma ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 325,3 miliardy tchajwanských dolarů (asi 236 miliard Kč). Tržby meziročně vzrostly o 36 % na 23,5 miliardy amerických dolarů (asi 548 miliard Kč). Akcie TSMC na burze v Tchaj-peji od začátku roku posílily zhruba o 75 %.

TSMC odhaduje, že se její kapitálové výdaje v tomto čtvrtletí více než zdvojnásobí na 11,5 miliardy dolarů a růst by měl pokračovat i příští rok, protože podle agentury Reuters očekává silnou poptávku po svých produktech. Společnost odhaduje celoroční nárůst tržeb téměř o třicet procent.

Silné výsledky firmy TSMC a pozitivní výhled potvrzují pokračující silnou poptávku po umělé inteligenci (AI). Mírní tak obavy v průmyslu poté, co největší světový dodavatel zařízení na výrobu čipů ASML snížil výhled prodejů pro příští rok.

TSMC uvažuje o další továrně v Evropě. Měsíc po zrušení projektů Intelu

Ještě začátkem léta to vypadalo, že Intel postaví továrny v Itálii, Německu, Polsku a Francii. Jen měsíc poté, co Intel oznámil zastavení posledního z těchto plánů, se proslýchá o továrně TSMC.

V Asii je trh s pracovními silami v odvětví polovodičové výroby silně vyčerpaný, o osoby se zkušenostmi z oboru se přetahuje TSMC s Čínou, ale i dalšími značkami a je tak již poměrně problematické nové továrny perzonálně vybavit. I z toho důvodu měla například TSMC vůli expandovat do USA, kde se však vyskytly jiné problémy. Například když se tamním pracovníkům nedařilo továrnu vybavit a zprovoznit v plánovaném časovém rámci a TSMC poslala výpomoc v podobě týmu z Tchaj-wanu, vyvolalo to protesty amerických pracovníků, kteří si mysleli, že je mají odborníci z Tchaj-wanu nahradit.

Není proto nelogické, že výrobci hledají prostor i v Evropě, která je v tomto směru ještě nevyčerpaná. O štěstí se chtěl pokusit Intel, který plánoval výstavbu továren a výzkumných středisek ve čtyřech evropských zemí (s podporou eurodotací), ovšem z finančních důvodů to nevyšlo. V červnu došlo ke zrušení projektů v Itálii a ve Francii, v září šly k ledu plány v Německu a v Polsku.

Nebude náhodou, že jen měsíc po zrušení výstavby továren Intelu, zveřejnil Wu Cheng-wen, předseda Taiwan’s National Science Council (Tchajwanská národní vědecká rada), o čem uvažuje TSMC. V rozhovoru pro Bloomberg oznámil, že TSMC (kromě továrny u Drážďan v Německu) chystá stavbu dalších továren na výrobu čipů na evropském kontinentu. Zatímco projekt u Drážďan je projektem ESMC, což je společný podnik značek TSMC, Bosch, Infineon a NXP, který se má zaměřit na výrobu čipů pro německý automobilový průmysl, ostatní továrny mají vyrábět čipy pro AI segment.

To by naznačovalo nasazení podstatně pokročilejších výrobních technologií než využívají automobilová řešení, v podstatě lze očekávat 5nm nebo lepší proces. S jistotou lze říct, že by šlo o významně novější proces než nabízí drážďanská továrna GlobalFoundries, která skončila na 22nm technologii ( skutečně 22nm, 12nm procesory vyráběla GlobalFoundries v USA, nikoli v Drážďanech).

AN
Zdroje a obrázky: TSMC; Tomshardware; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..