Okurková omáčka

Okurková omáčka

Ingredience:

600 ml hovězího nebo aspoň drůbežího vývaru; 3 lžíce másla; 2 zarovnané lžíce hladké mouky; 6 středně velkých kyselých okurek; lák z okurek na dochucení; 100 ml smetany ke šlehání; sůl; pepř

Okurková omáčka - Recepty a vaření
Ilustrační foto
Postup:

V kastrůlku rozehřejte dvě lžíce másla, až začne bublat. Přisypte mouku a ještě minutu nebo dvě míchejte, aby i mouka zpěnila a z obou surovin vznikla světle zlatá jíška. Na tři etapy k ní přilévejte vývar a vždy pečlivě metličkou rozšlehejte. Přiveďte k varu a nechte 15 – 20 minut zvolna pobublávat za občasného promíchávání, aby se omáčka nepřichytila, zhoustla a jíška se dobře spojila s vývarem.

Zatímco se omáčka vaří, oloupejte škrabkou okurky a nakrájejte na drobné kostičky. V dalším kastrůlku rozehřejte zbývající lžíci másla a okurky na něm pár minut zvolna poduste a prohřejte.

Provařenou omáčku proceďte, zjemní se tím a zbavíte se případných náhodných žmolků z jíšky. Vmíchejte podušené okurky, ochuťte solí a pepřem a podle chuti dokyselte lákem z okurek.

Nakonec vmíchejte smetanu na zjemnění. Lákem a smetanou omáčku trochu naředíte, takže pokud vám předtím připadala příliš hustá, nyní už určitě nebude.

Podávejte s vařenými brambory nebo knedlíky, s vařeným masem nebo vejci.

Dobrou chuť!

Okurková omáčka – Recepty a vaření

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..