Jehlice rohozobá v papilotě

Jehlice rohozobá v papilotě

Ingredience:

Jehlice rohozobá; olivový olej; česnek; sůl; citron; rozmarýn; tymián; citronový tymián; pepř; (máslo)

Jehlice rohozobá v papilotě
Ilustrační foto
Postup:

Vykuchanou, šupin a žáber zbavenou rybu omyjeme a osušíme. Vnitřek ryby vytřeme směsí, kterou umícháme z trochu olivového oleje, česneku, soli a citronové šťávy s troškou nastrouhané kůry. Přidáme bylinky – citronový tymián, tymián a špetku rozmarýnu a napůl rozříznuté plátky citronu.

Rybu stočíme na papilotu hřbetem nahoru a ocásek zastrčíme do rozevřených čelistí. Posolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem, můžeme přidat i kousek másla.


Uzavřeme papilotu vrchní vrstvou a pečeme v předehřáté troubě 200°C cca 15 – 20 minut.

(Poznámka: Pozor při rozbalování nebo rozstřihnutí papiloty, jelikož uniká horká pára!)

Podáváme s bílým pečivem nebo různě upravenými brambory, přelité výbornou šťávou, která v papilotě vznikne.

Dobrou chuť!

Jehlice rohozobá v papilotě – Recepty a vaření

Jehlice rohozobá (Belone belone)

Ryba má dosti kostí, za syrova i po tepelné úpravě fosforově zbarvené. Maso je vynikající, pevné, bez rybího zápachu, daleko lepší než pstruh či úhoř, je i méně tučné.

Pečení v papilotě

Jde o po staletí používanou metodu, jejíž princip spočívá v přípravě pokrmu pečlivě zabaleného do pergamenového či pečicího papíru, řada profesionálních kuchařů využívá i alobalu. Jídlo se při přípravě nevysušuje a zůstává nádherně voňavé. Drobnou nevýhodou může být jen to, že během samotné tepelné úpravy na pokrm nevidíte, tudíž si nemůžete tak snadno ověřit, zda už je hotový.

Jak správně zabalit papilotu

V první řadě si připravte dostatečné množství pečicího papíru nebo alobalu. Velikost jednotlivých archů uzpůsobte připravovanému pokrmu. Nezapomeňte, že na každé straně je třeba nechat si dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli zahnout a vytvořit kapsu.

Způsobů, jak papilotu zabalit, je hned několik. Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed, který se nejlépe utěsňuje. Tvar rozložte, doprostřed jedné půlky navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou půlku papíru a začněte ho v horní části uzavírat tak, že okraj postupně směrem dolů budete po částech několikrát překládat a každý přehyb vždy ještě nehtem nebo například tupou hranou ostří nože přejedete. Jde o to, aby byl balíček dobře utěsněný, nevytekla vám šťáva a vytvořilo se v něm dostatečné množství páry. Poznáte to tak, že se vám během pečení nafoukne.

Vytvořit ale můžete také balíček, obálku nebo měšec, podle toho, jaký typ potraviny zrovna připravujete.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..