Domácí zavináče

Domácí zavináče

Ingredience:

1 l octa; 1 l vody; 150 g soli; 1 kg bělomasé ryby (kupříkladu cejn, perlín, plotice nebo tloušť, ovšem můžete použít i jiné); 2 cibule; 1 lžíce cukru krupice; 1 lžíce celého pepře čtyř barev; 1 lžička nového koření, 3 bobkové listy; 2 mrkve; 2 řapíky celeru; kysané zelí v množství dle chuti; 4 snítky tymiánu; 4 snítky estragonu
Párátka a velká zavařovací sklenice

Domácí zavináče
Ilustrační foto
Postup:

Nejprve si připravte první nálev, kdy 500 ml octa a 500 ml vody smícháte se 100 g soli a zahřejete ho, dokud se sůl nerozpustí (cca 10 minut varu). Nachystejte si velkou zavařovací sklenici. Ryby vykuchejte, odřízněte ploutve a hlavu, zbavte je šupin, pečlivě omyjte, naskládejte do zavařovačky a zalijte vychladlým nálevem. Rybí maso musí být ponořené, můžete ho zatížit třeba menší zavařovačkou. Uzavřete a dejte cca na 5 dnů do lednice.

Teprve pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Z 500 ml octa, 500 ml vody, 50 g soli a lžíce cukru připravte nový nálev (stejně jako ten první), jen do něj přidejte ještě koření a cibuli. Na posledních 5 minut varu také mrkev a řapíkatý celer nakrájené na menší špalíčky. Poté mrkev a celer z nálevu vyjměte a počkejte, až tekutina vychladne.

Zkřehlé ryby vyndejte z původního nálevu a zbavte je kostí, můžete si pomoci pinzetou. Když v mase zůstanou malé, drobounké kostičky, nemělo by to vadit, v nálevu ještě změknou. Větší filety lze podélně rozříznout. Na každý filet položte bylinky, mrkev a celer, podle chuti zelí a případně další nakrájenou cibuli. Srolujte ho a propíchněte 2 párátky.

Zavařovačku umyjte (nebo použijte několik menších), poskládejte do ní budoucí luxusní zavináče a zalijte novým (druhým) nálevem. Když vám zbude zelí nebo cibule, případně těchto surovin máte raději více, zavináče jimi pěkně proložte. Pak už stačí jen počkat, až ryby uložené do chladu za další 2 – 3 dny dokonale změknou a přijmou chuť zeleniny a koření.

Dobrou chuť!

Domácí zavináče – Recepty a vaření

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..