Francouzský salát

Francouzský salát

Ingredience:

208 g vařené mrkve; 152 g vařeného celeru; 140 g den předem uvařených brambor; 151 g sterilizovaného hrášku; 99 g sladkokyselých okurek; 210 g majonézy; 20 g octa; 0,5 g mletého černého pepře; 10 g soli; 10 g krupicového cukru; 5 g worcesterské omáčky
(Původní receptura francouzského salátu ČSN 50147)

Francouzský salát
Ilustrační foto
Postup:

Zeleninu pokrájíme na malé kostičky, právě tak brambory. Aby byly kostičky zeleniny skutečně malé, z mrkve a celeru nejdřív nařežeme plátky, pak hranolky a nakonec drobné kostičky. Podobně postupujeme i u brambor. Nepoužíváme protlačovací mřížku, protože z ní by vycházely kousky brambor příliš velké. Všechny suroviny dáváme do větší pracovní mísy.

Abychom získali přesné množství majonézy, dáme na váhu šlehací nádobu, vynulujeme, vložíme tři menší nebo dva velké žloutky a zvážíme. Bude to asi 55 gramů, plus mínus. Váhu žloutků odečteme od 210 a dostaneme potřebné množství oleje. Olej odvážíme do nějaké „technické“ nádobky s hubičkou. Ze žloutků a oleje ušleháme tuhou majonézu. Když bychom dělali víc výrobků, kde bude zapotřebí majonézy, připravíme ji víc a potřebných 210 gramů prostě odvážíme.

Šlehací nádobu dáme i s majonézou na váhu, vynulujeme a po troškách dovažujeme ostatní přísady. Když si na tento způsob vážení malého množství přísad (zejména tekutých) zvykneme, bude nám připadat praktický. A nebo koření odvážíme, jak nám je přirozené. Kořenící přísady v majonéze dobře rozmícháme (můžeme i šlehací metlou). Pomocí stěrky přidáme majonézu k zelenině a dobře rozmícháme.

Salát ochutnáme – nemělo by mu nic chybět. Z pracovní mísy přeložíme na salátovou mísu a dáme do lednice na několik hodin rozležet.

Francouzský salát lze konzumovat s bílým nebo celozrnným pečivem (či domácími banketkami), ale chutná i ke smaženému řízku nebo rybě. Úspěšně jej můžeme využít i k přípravě dalších výrobků studené kuchyně (obložené chlebíčky, mísy, aspiky).

Dobrou chuť!

Francouzský salát – Recepty a vaření

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..