Žena - Sledování televize (Ilustrační foto)

Digimedia: Průměrná doba zpětného zhlédnutí TV stoupla na 23 minut

Průměrná doba odložené sledovanosti televizních pořadů se za poslední čtyři roky prodloužila o 130 % na 23 minut denně. Nárůst tzv. zpětného zhlédnutí souvisí mimo jiné se zvýšením využívání platformy IPTV k příjmu televizního signálu, která zvýšila svůj podíl od roku 2018 z 25 % na 42 %. Na konferenci Digimedia to uvedla Tereza Šimečková ze společnosti AdTime.

Celkově Češi starší 15 let sledovali loni televizi v průměru tři hodiny a 39 minut denně, z toho okolo 90 % tvořilo lineární vysílání, tedy vysílání pořadů postupně podle stanoveného programu, a zbytek odložená sledovanost za dobu až sedmi dnů.

Konference Digimedia 2024

Více než polovina domácností stále jako hlavní způsob příjmu televizního signálu uvádí terestrické vysílání, tedy toho z vysílačů umístěných na zemi se signálem, který se šíří pomocí antén. Český telekomunikační úřad je podle předsedy Marka Eberta připravený podmínky pro pozemní vysílání udržet i po roce 2031, do kterého je v Evropě využití kmitočtů pro tento způsob distribuce garantovaný.

Ebert podotkl, že Česká televize má povinnost vysílat terestricky danou zákonem, komerční televize se budou moci rozhodnout. Například Nova požádala o prodloužení licence pro terestrické vysílání do roku 2037.

AN
Zdroje a obrázky: YT; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..