Žena - Sledování televize (Ilustrační foto)

U televize Češi loni strávili mírně kratší dobu – 3 hodiny a 40 minut

U televize Češi loni strávili mírně kratší dobu, neboť klesla zhruba o 4 minuty na 3 hodiny a 40 minut denně. Tento údaj zahrnuje živou a odloženou sledovanost TV stanic na televizorech lidmi staršími 15 let. I když význam odložené sledovanosti každým rokem roste, stále dominantních 89 % z tohoto času připadá na klasickou živou sledovanost. Uvedla to dnes Asociace televizních organizací v tiskové zprávě.

Televizní vysílání sledují lidé stále více i přes internet na obrazovkách počítačů, chytrých mobilních telefonů a tabletů. Výhodou těchto zařízení je jejich mobilita a přítomnost tam, kde televizor není k dispozici: při cestování, v přírodě nebo třeba v kanceláři.

Alespoň jeden funkční televizor a příjem TV signálu v něm má doma 88 % domácností. Dalších 4,6 % představují domácnosti, které sice nemají funkční televizor s TV signálem, ale televizní vysílání sledují na zařízení typu PC, mobil či tablet. Celkem tedy televizní pořady sleduje 92,6 % českých domácností.

Ke sledování televize Češi používají i další zařízeních (PC, mobil, tablet)
Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 2023, Základ: všechny domácnosti
Ke sledování televize Češi používají i další zařízeních (PC, mobil, tablet)
Zdroj: ATO – Nielsen, Kontinuální výzkum 2023, Základ: všechny domácnosti

Pozemní vysílání stále dominuje

Dlouhodobě přitom roste podíl zákazníků IPTV či kabelových operátorů, který loni dosáhl 42 %, což je meziroční nárůst o pět procentních bodů. Dominantní je stále příjem z pozemního TV vysílání.

„Stejně jako se proměňuje technologie, která nás obklopuje v jiných oblastech, i sledování video obsahu má různé formy, které přinášejí více možností než dříve. Padesát dva procent televizních domácností má televizi připojenou k internetu, a tudíž může využívat alternativní způsoby sledování televizního obsahu. Jde například o použití platformy HbbTV anebo Smart TV aplikací,“ uvedl jednatel ATO Michal Jordan.

Procenta českých domácností, kde je televize připojena k internetu

Poskytovatelé internetové televize podle údajů z jejich ceníků v novém roce nezdražili. U pěti největších jsou ceny všech televizních tarifů stejné jako loni. V průměru Češi platí za možnost sledovat desítky televizních stanic 413 korun. Měsíční částka, ve které nejsou započítané povinné koncesionářské poplatky, je stejná jako v minulých letech. Například O2 TV, největší tuzemský operátor, má nejlevnější tarif za 349 korun, následovaný tarify za 499 a 799 korun. U operátora Telly základní balíček stojí 250 korun, nejdražší 650 korun a zahrnuje 120 různých kanálů. Podle dat Telly je mezi diváky dlouhodobě nejoblíbenější tarif střední, který za 450 korun nabízí víc než stovku televizních stanic.

ATO – Asociace televizních organizací

Asociace televizních organizací (ATO) byla založena v roce 1997 jako zájmové sdružení právnických osob. Předmětem činnosti sdružení je ochrana a realizace společných zájmů členů sdružení spočívající zejména v zajišťování společného elektronického měření sledovanosti televize v České republice metodou TV metrů (projekt elektronického měření), v obchodním využívání výsledků, v propagační a reklamní činnosti, vydavatelské a nakladatelské činnosti, dále vypracovávání analýz a projednávání technicko-standardizačních a legislativně-právních a souvisejících opatření v oblasti provozování vysílání, které jsou ve společném zájmu členů a samoregulační činnost.

AN
Zdroje a obrázky: ATO; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..