RIP Adobe Flash

Adobe Flash definitivně končí na Silvestra.

Silvestr letošního roku bude znamenat definitivní konec pro Adobe Flash. Společnost Adobe toto oznámila již v létě roku 2017, tedy s tříletým předstihem, že po 31. prosinci 2020 přestane distribuovat a aktualizovat Flash Player. Tím poskytla dostatek času pro vývojáře, designéry, firmy a další strany k migraci stávajícího obsahu Flash podle potřeby na nové, otevřené standardy, jako HTML5, WebGL či WebAssembly.

Vše probíhalo též ve spolupráci s technologickými firmami jako například Facebook, Google, Apple, Microsoft či Mozilla. Technologiské společnosti pak vydávaly upřesňující a konkrétní oznámení s více technickými podrobnostmi o tom, co bude ukončování Flash Playeru znamenat pro vývojáře, podniky a spotřebitele využívající jejich prostředí OS nebo prohlížeče.

Mohlo by vás zajímat: Lidé.cz končí 14. prosince.

Adobe Flash Player

Adobe Flash Player FAQ

Jak toto rozhodnutí ovlivní podporu a distribuci Adobe Flash Player po zbytek roku (2020)?

Společnost Adobe bude do konce roku 2020 pokračovat v vydávání pravidelných oprav zabezpečení Flash Player, bude udržovat kompatibilitu operačních systémů a prohlížečů a přidávat funkce a funkce určené společností Adobe.

Poskytne Adobe po roce 2020 předchozí verze aplikace Adobe Flash Player ke stažení?

Ne. Společnost Adobe odstraní ze svého webu stránky ke stažení aplikace Flash Player a po datu EOL bude blokováno spuštění obsahu založeného na aplikaci Flash v aplikaci Adobe Flash Player.

Společnost Adobe vždy doporučuje používat nejnovější, podporovaný a aktuální software. Zákazníci by neměli používat Flash Player po datu EOL, protože nebude společností Adobe podporován.

Pokud najdu Flash Player dostupný ke stažení na webu třetí strany, mohu jej použít?

Ne, tyto verze aplikace Flash Player nejsou autorizovány společností Adobe. Zákazníci by neměli používat neautorizované verze aplikace Flash Player. Neoprávněné stahování je běžným zdrojem malwaru a virů. Společnost Adobe nenese žádnou odpovědnost za neautorizované verze aplikace Flash Player a použití těchto verzí zákazníky je zcela na jejich vlastní riziko.

Které prohlížeče a operační systémy aktuálně podporují Adobe Flash Player?

Nejnovější seznam prohlížečů a operačních systémů podporujících Flash najdete na stránce http://www.adobe.com/products/flashplayer/tech-specs.html. S blížícím se datem EOL se počet prohlížečů a operačních systémů podporovaných technologií Flash může snížit, takže Adobe důrazně doporučuje zákazníkům přejít na jiné standardy.

Poskytne Adobe aktualizace zabezpečení pro Flash Player po datu konce životnosti?

Po datu EOL Adobe nebude vydávat aktualizace Flash Player ani bezpečnostní záplaty. Doporučujeme všem uživatelům odinstalovat Flash Player před datem EOL (viz pokyny k ruční odinstalaci pro uživatele Windows a Mac). Společnost Adobe vyzve uživatele, aby odinstalovali Flash Player na svých počítačích později v tomto roce, a obsah založený na Flash bude blokován v Adobe Flash Player po datu EOL.

Zdroj: Adobe

Mohlo by vás zajímat: Poptávka po iPhonech 12 přináší větší znečištění ovzduší v Číně.

Co je vlastně onen Flash?

V 90. letech, kdy se tvořily první webové stránky byl vytvořen také Flash. Jednalo se o novinku a úžasnou inovaci. Na svou dobu byl Flash něčím nevídaným a dalo se v něm dělat spoustu věcí, které jinak dělat nešly.

Adobe Flash Player slouží ke spouštění SWF souborů (ShockWave Flash), což mohou být, webové aplikace, animace nebo kupříkladu hry. YouTube svého času využíval Flash k přehrávání svých videí a asi každý z nás někdy hlár nějakou tu Flash minihru.

Nejčastější metodou bývalo vytvoření animací nebo her ve Flashi a exportování jako SWF souboru, poté se to nahrálo na web a o spuštění už se postaral právě Flash Player.

Důvody konce Flashe.

Flash tu s námi byl přes 20 let a mnohdy byl nepostradatelným, když pomáhal na webových stránkách spouštět animace, videa, hry a mnohý další obsah.

V době kdy vycházel první model iPhonu, tak se společnost Apple rozhodla, že v nových Safari prohlížečích na smartphonech nebude Flash již podporovat. Důvodem bylo to, že Flash je velmi závislý na výkonu a že se s jeho používáním znatelně snižuje výdrž baterie. V následujících letech pak i YouTube, které bylo těžce závislé na Flashi, tak přešlo na nové standardy a to byl začátek ústupu Flashe ze slávy a četnosti jeho používání.

HTML5

Co převezme štefetu po Flashi?

Bude to předně HTML5, který je oproti Flashi rychlejší, není tolik výkonově náročný a nyní už se používá téměř všude. Flash je jednoduše velice neefektivní a navíc se také ukázalo, že plný chyb a bezpečnostních zranitelností. Jelikož HTML5 funguje na nativních funkcích a nepotřebuje tedy žádný dodatečný plugin, pak je bezpečný a nepřináší takové riziko jako Flash.

Závěrem

Většina stránek už v dnešní době Flash dávno nepoužívá a přešly na nové otevřené standardy. Flash Player nám sloužil přes dvacet let, a je třeba mu za jeho, mnohdy nepostradatelné služby, poděkovat. Každopádně vývoj a doba pokročili, tudíž je třeba na Silvestra Flashi zamávat. A nezapomeňte si Adobe Flash odinstalovat ze svého zařízení, pokud jste tak již neučinili, neb společnost Adobe vás k tomuto kroku sama vyzývala.

Aktualizace 12. prosince – Společnost Adobe vydala úplně poslední aktualizaci přehrávače Flash. Současná verze přestane přehrávat obsah 12. ledna, což jest opravdu definitivní konec flashové historie internetu.

AN

Zdroj: Adobe


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..