Zloděj hesel

Sledovací malware vykrádající hesla stále největší hrozbou pro české uživatele.

V uplynulém měsíci byly škodlivé kódy, které kradou hesla uložená v prohlížečích opět nejvýraznější kybernetickou hrozbou. Za téměř každým pátým útokem stál trojský kůň s názvem Spy.Agent.AES. Alespoň jsou to data a tvrzení antivirové společnosti ESET.

Tvůrci Spy.Agent.AES se podle Martina Jirkala, vedoucího analytického týmu české pobočky ESET, letos ve velké míře zaměřili právě na Česko. „V prvním kvartálu byla naše země majoritním cílem. Nelze ale očekávat, že tento trojský kůň zcela zmizí z české scény, pravděpodobně ale budou útoky probíhat v angličtině, a tím pádem bude pro uživatele snazší podvod odhalit.“ řekl dále Marin Jirkal.

A ještě dodává toto: „Z dat soudíme, že se pomalu přesouvá pozornost útočníků do jiných částí světa. Je to přirozený trend, který občas pozorujeme u malware. Obzvláště větší země z hlediska počtu obyvatel jsou prostě pro útočníky ziskovější, a tím také zajímavější.“

10 největších kybernetických hrozeb za listopad 2020 v ČR

  1. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (18,81 %)
  2. Win32/PSW.Fareit trojan (3,39 %)
  3. Win32/Formbook trojan (3,20 %)
  4. MSIL/Autorun.Spy.Agent.DF worm (2,04 %)
  5. MSIL/Spy.Agent.CTW trojan (1,97 %)
  6. Java/Adwind trojan (1,59 %)
  7. Win32/PSW.Agent.OHG trojan (1,38 %)
  8. MSIL/NanoCore trojan (1,26 %)
  9. Win32/PSW.Delf.OSF trojan (1,14 %)
  10. Win32/Tofsee trojan (1,08 %)

(Zdroj: ESET)
.

ESET - NOD32 Antivirus

Dalším podobným trojanem kradoucím hesla je PSW.Fareit. „I tento škodlivý kód krade hesla uložená v prohlížečích. Analytici zachytili od 25. listopadu kampaň tohoto trojského koně, ta nicméně nebyla cílená přímo na Česko, ačkoli se u nás projevila. Většina detekovaných incidentů probíhala v anglickém jazyce“ sdělil dále bezpečnostní expert ESETu.

Třetí nejčastější hrozbou v České republice byl trojský kůň Formbook, ten byl detekován především na začátku listopadu. Jako jediný z uvedených kódů kradoucích hesla útočil prakticky výhradně v českém jazyce, a to prostřednictvím e-mailu, který imitoval objednávku z e-shopu.

Společnost ESET

ESET spol. s r.o. je slovenská softwarová firma, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost. ESET vyvíjí a poskytuje bezpečnostní software ve více než 200 zemích světa.

Společnost vznikla formálně v roce 1992 v Bratislavě v Československu, nicméně první antivirový program vyvinuli její později spoluzakladatelé Miroslav Trnka a Peter Paško již v roce 1987. V současnosti je ESET pravidelně oceňován jako nejúspěšnější slovenská firma roku.

Technologie společnosti chrání více než 1 miliardu uživatelů po celém světě. V roce 2019 společnost poprvé překonala v tržbách půl miliardy eur

Podívejme se ještě na TOP 10 kybernetických hrozem za listopad pro Android.

Stalkerware, sledovací malware, zůstal nejčastější hrozbou pro telefony na platformě Android, a to i přes to, že druhý měsíc v řadě ubývá jeho detekcí. Analytici zachytili také backdoor, který umí manipulovat s obsahem SMS. Malware zpravidla pocházel z aplikací z neoficiálního zdroje. Vyplývá to opět z telemetrických dat společnosti ESET.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android v České republice za listopad 2020:

Android/Monitor.Cerberus application (3,97 %)
Android/Triada trojan (2,58 %)
Android/Monitor.Guardian application (1,91 %)
Android/Spy.SmsSpy.PD trojan (1,60 %)
Android/Agent.BPO trojan(1,45 %)
Android/Monitor.Androidlost application (1,20 %)
Android/TrojanSMS.Agent.DLE trojan (1,11 %)
Android/Agent.CCU trojan (1,05 %)
Android/Agent.BZF trojan (1,01 %)
Android/Hiddad.AHA trojan (0,92 %)

AN
zdroj: ESET


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..