Parler - Technické potíže

John Matze a Parler se vrací, zatím jako webová stránka na ruské IP.

Sociální síť Parler v uplynulých dnech zažalovala společnost Amazon za to, že jí bez varování odepřela přístup na její servery. John Matze, šéf Parleru konstatoval, že je Amazon nevaroval, že stránku přestane podporovat, pokud nezačne regulovat svůj obsah. Amazon uvedl, že Parler vypnul z důvodu šíření násilného obsahu. Parler měl v poslední době kolem 12 milionů uživatelů.

Parler se prozatím na adrese https://parler.com/ objevuje jen jako webová stránka. Funguje na IP adrese, kterou vlastní ruská firma DDos-Guard. Aplikace jako taková, přes kterou ji navštěvovala většina uživatelů, ovšem dostupná stále není. Parler se nově spoléhá právě na pomoc ruské technologické společnosti a věří, že do konce ledna bude dostupný jako dříve.

Na stránce Parleru jsou k vidění zatím jen příspěvky šéfa a zakladatele sociální sítě, kterým jest John Matze, dále tu své příspěvky uveřejnili Mark Levin, Amy Peikoff a Daniel Bongino.

Parler (John Matze) - Technické potíže
Technické potíže Parler.com

Mark Levin
Mark Reed Levin je americký právník, autor a osobnost rádia. Je hostitelem syndikovaného rozhlasového pořadu The Mark Levin Show, stejně jako Life, Liberty & Levin na Fox News. Levin pracoval ve správě prezidenta Ronalda Reagana a byl vedoucím štábu generálního prokurátora Edwina Meeseho.

Mark Levin a John Matze na Parler
Mark Levin a John Matze na Parler.com

Amy Peikoff
Amy Lynn Peikoff je americká spisovatelka, bloggerka a profesorka filozofie a práva. Amy Peikoff je hlavní ředitelkou pro politiku platformy sociálních médií Parler.

Daniel Bongino
Daniel John Bongino je americký konzervativní politický komentátor, moderátor rozhlasových pořadů, autor, politik, bývalý důstojník newyorské policie (NYPD) a bývalý agent tajné služby.

Amy Peikoff a Dan Bongino na Parler
Amy Peikoff a Dan Bongino na Parler.com

Parler

Parler je americká služba pro mikroblogování a sociální síť, založená v roce 2018 a vyznačující se snahou o maximální svobodu projevu svých uživatelů. Svým fungováním se podobá Twitteru, ale na rozdíl od něj je obsah jen minimálně regulován. Pravidla sociální sítě obsahují pouze zákaz pornografie, kriminálních aktivit, podpory terorismu a spamování. Parler se postupně stal oblíbenou platformou amerických konzervativců a podporovatelů Donalda Trumpa. Parler založili v roce 2018 v Nevadě informatik John Matze a Rebekah Mercerová.

Dne 8. ledna 2021, tedy ve stejný den, kdy byl zablokován účet Donalda Trumpa a několika jeho spojenců na Twitteru z obav z podněcování násilí, odstranila společnost Google ze mobilní aplikaci Parler z Google Play. Důvodem byly chybějící zásady pro moderování obsahu, bránící šíření nenávistných příspěvků. Podobné výhrady vyjádřil i Apple, který nejdříve pohrozil stažením z App Store a po dvou dnech platformu Parler odstranil též. Následovalo oznámení Amazonu, že o půlnoci z 10. na 11. ledna 2021 odstraní Parler ze svého hostingu Amazon Web Services. Jelikož služba byla odmítnuta i ze strany dalších webhostingových společností, je od tohoto data nedostupná.Zakladatel Parleru John Matze označil postup těchto firem za „koordinovaný útok technologických gigantů“ a hromadné odmítnutí služby ze strany všech jím oslovených společností kritizovali i další američtí komentátoři.

AN

AKTUALIZACE

Další příspěvky osobností na stránce Parler.com:

Rand Paul
Senátor Spojených států amerických. Randal „Rand“ Paul je americký lékař a republikánský senátor za stát Kentucky, spojený s hnutím Tea Party.

Senator Rand Paul 01/20/2021
@RandPaul
Soutěž je nejjistějším prostředkem k zachování svobody projevu. Každý, levý i pravý, by měl být zděšen pokusem Big Tech potlačit projev. Přeji společnosti Parler a všem dalším inovátorům úspěch v udržování otevřeného a necenzurovaného trhu nápadů.

Sean Hannity
Rozhlasový moderátor. Sean Patrick Hannity je americký rozhlasový a televizní moderátor a konzervativní politický komentátor.

Sean Hannity 01/20/2021
@seanhannity
Celou svou kariéru jsem strávil bojem za svobodu projevu, a to i za ty, se kterými silně nesouhlasím. Stojíme s Parlerem v boji za svobodný a otevřený dialog.

AKTUALIZACE 22. ledna 2021

Parler vydal na své stránce Parler.com prohlášení, které se týkalo útoků na zakladatele a šéfa společnosti Johna Matze a jeho rodinu, s odkazem na projev presidenta Bidena. Též se Parler vyjádřil k probíhajícímu soudnímu sporu s firmou Amazon a k již uskutečněným soudním rozhodnutím v dalších záležitostech. Dále se vyjádřil k obsahu, který je závadný a vyzývá k násilí s tím, že dle jeho analýzy je výskyt takových materiálů na Parleru mnohem menší než na konkurenčních platformách. Společnost Parler vyvinula systém založený na umělé inteligenci, který má snižit výskyt závadného obsahu.

V závěru prohlášení společnosti Parler se praví: „Parler se těší na spolupráci se starými i novými partnery, aby obnovil alternativní platformu sociálních médií, která se nejen vyhne zbytečné cenzuře, jenž je u jejích konkurentů stále oblíbenější, ale též více ochrání veřejnou bezpečnost.“


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..