Loon

Loon Google ukončil. Pro projekt nenašel udržitelný komerční model.

Loon byl projektem firmy Alphabet, která vlastní společnost Google. Cílem projektu bylo pomocí horkovzdušných balonů rozšířit internet i tam, kde by se to běznými konvenčními cestami nevyplatilo, tedy v méně dostupných oblastech.

Vznik projektu Loon

Americká společnost Alphabet započala s projektem Loon již v roce 2011, tehdy ovšem trochu v utajení pod hlavičkou divize X. Oficiálně Google oznámil počátek projektu Loon v roce 2013. Tisíce balónů mělo létat ve výšce cca. 20 kilometrů a udržovat mezi sebou spojení s poskytovateli internetu a šířit signál k uživatelům. Takové byly původní záměry a úvahy, která se postupem času dočkaly vylepšení, kdy Loon zvládl i přechod na vyšší rychlosti a začal být kompatibilní s LTE.

Balony vypouštěli operátoři ze dvou stanovišť a ve vzduchu vydržely cca. 100 dnů. Google upravením navigace zajistil, že balóny díky neustálým změnám výšky mohou nad regionem kroužit tedy dlouho a jelikož mezi sebou dokázaly komunikovat i na 1000 kilometrů, tak mohl být snížen i jejich počet.

Loon Google

Pilotní projekt

Pilotní projekt Loon započal až v roce 2020 v Keni ve spolupráci s africkým operátorem Telkom Kenya. Tento již komerční provoz běžel při průměrné rychlosti 19 Mb/s (5 Mb/s pro upload) a s latencí 19 ms. Technologie se dříve osvědčila u krátkých projektů v Peru a Portoriku.

Důvody ukončení projektu Loon

Jako problém se však ukázalo, že operátoři potřebují několik balonů najednou, a každý z nich stojí desítky tisíc dolarů a má životnost zhruba pět měsíců. Alphabet nenašel způsob, jak dostatečně snížit náklady aby obchodní model byl udržitelný a nemusel ho dotovat. Roli také mohla sehrát blížící se konkurence v podobě satelitů Starlink Elona Muska, kde by slibované rychlosti byly o mnoho vyšší.

Alphabet Inc.

Alphabet Inc. je v současnosti především mateřskou společností Googlu ale také několika dalších firem, které byly do ní převedeny z majetku Googlu. Společnost má sídlo ve městě Mountain View v kalifornském Silicon Valley. Jeho centrála se nazývá Googleplex. Portfolio Alphabetu zahrnuje firmy z několika průmyslových odvětví včetně technologického odvětví, životních věd, investičního kapitálu a výzkumu. Mezi dceřiné společnosti patří Google Calico, GV, CapitalG, Verily, Waymo, X a Google Fiber. Vznik Alphabetu byl vyvolán snahou vytvořit jádro podnikání v internetových službách Googlu tak, aby bylo „ryzejší a odpovědnější“. Zároveň jde o to, umožnit větší autonomii té skupině dceřiných společností, které působí v jiných než internetových službách.

AN
Zdroj: Reuters; TechCrunch


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Loon Google ukončil. Pro projekt nenašel udržitelný komerční model.“

  1. […] Loon Google ukončil. Pro projekt nenašel udržitelný komerční model. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..