Flickr logo

Flickr – Jedna z nejstarších služeb pro ukládání a sdílení fotografií.

Flickr spustila kanadská společnost Ludicorp již 10. února roku 2004. Od té doby služba změnila několikráte majitele. Flickr je primárně určen ku sdílení a prezentaci fotografií a krátkých videí.

Sociální síť i fotobanka

Na Flickru můžete kontaktovat ostatní uživatele, přidávat komentáře k jejich fotografické tvorbě, anebo se připojit do zájmových skupin. Jelikož je na uživateli, jakou zvolí licenci ku svým fotografiím, a spousta snímků uložených na službě má nastaveno Creative Commons license, pak se dá říci, že Flickr může velmi zdatně fungovat i jako jakási fotobanka.

Platformy na kterých Flickr běží

K prohlížení a přístupu můžete využívat libovolný webový prohlížeč. Existují ovšem i samosttné aplikace pro počítače s operačním systémem Windows a MacOS. Stejně tak je možné využít mobilních aplikací pro iOS, iPadOS a Android. V Chromboocích existuje aplikace dokonce nativně.

Flickr a historie

Jak již bylo řečeno, spuštěn byl roku 2004 kanadským startupem Ludicorp. 20. března roku 2005 koupilo Ludicorp, a s ním i Flickr, Yahoo! Servery byly následně migrovány z Kanady do Spojených států. Současným vlastníkem Flickru je SmugMug, který ho získal 20. dubna 2018.

1 terabajt prostoru pro fotky je minulostí

Velkým lákadlem pro uživatele byla právě skutečnost, že měli k dispozici zdarma až 1 TB úložiště. To se ovšem výrazně změnilo právě s příchodem SmugMug, jenž zvolil jinou koncepci a u free účtů stanovil jako limit 1 000 fotografií. Pokud chcete mít neomezený prostor pro své fotografie, pak musíte zvolit jeden z programů PRO.

Flickr PRO
Flickr PRO (Zdroj: Flicker AzaNovin)

Tisk fotografií

S příchodem SmugMug došlo i k rozšíření služeb, které zahrnují tisk fotografií. Tento tisk zahrnuje papír, plátno či kovové tisky, stejně jako fotoknihy.

Závěrem

Doby největší slávy Flickru jsou již dávno pryč. V éře Instagramu a Facebooku co do sdílení, různých cloudových uložišť etc. hraje Flickr spíše třetí housle. Každopádně i dnes si může nalézt velkou skupinu příznivců, a to předně mezi profesionálními fotografy a různými zájmovými skupinami.

Flickr nemá českou lokaci.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Flickr – Jedna z nejstarších služeb pro ukládání a sdílení fotografií.“

  1. […] Flickr je komunitní web pro sdílení fotografií. Uživatelé mohou také své fotografie umístit do mapy. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..