Pinterest

Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom.

Pinterest je sociální síť, která v současné době čítá více než 322 milionů aktivních uživatelů a byla spuštěna v roce 2009. Slouží hlavně jako bookmarking, tedy k záložkování obrázků. Svým uživatelům umožňuje zdarma vytvářet tematické kolekce obrázků či fotografií, které najdou online, anebo je nahrají přímo ze svého počítače či smartphonu. Vzniknuvší kolekce, které se nazývají Nástěnky, mohou procházet ostatní uživatelé a jednotlivé obrázky z nich komentovat, označovat tlačítkem „Like“ nebo si je přidat do své vlastní Nástěnky.

Krom „virtuální nástěnky“, na kterou si připínáte fotografie a obrázky věcí, které se vám líbí, které vás nějak oslovují, zajímají či inspirují, nebo které byste si dokonce chtěli koupit, má samozřejmě Pinterest i atributy Sociální sítě, kde probíhají interakce mezi jednotlivými uživateli.

Vedle možnosti společné tvorby Nástěnek jde i o vzájemné sledování. Pokud nějaký uživatel sleduje jiného uživatele, na hlavní stránce Pinterestu jsou mu automaticky zobrazovány nejnovější obrázky, které sledovaní uživatelé přidali. Nemusíte ovšem sledovat přímo uživatele, můžete sledovat jen konkrétní Nástěnku či Nástěnky, a pak se vám na Domovské stránce zobrazují nápady jen z těchto Nástěnek.

Můžete též vyhledat Nástěnky, které by vás zajímaly, procházením jednotlivých kategorií nebo pomocí vyhledávání. Uživatelé též mezi sebou mohou komunikovat přímo prostřednictvím soukromých zpráv, mohou si komentovat jednotlivé Piny a samozřejmě dostávají notifikace o tom, kdo si jejich Pin uložil na svou Nástěnku, či co zaujalo aktuálně lidi, které sledujete.

Sociální síť, společenská síť nebo komunitní síť (anglicky social network nebo community network) je služba na Internetu, která registrovaným členům umožňuje si vytvářet osobní (či firemní) veřejný či částečně veřejný profil, komunikovat spolu, sdílet informace, fotografie, videa, provozovat chat a další aktivity. Někdy se za sociální síť považují i internetová diskusní fóra, kde si uživatelé vyměňují názory a poznatky na vybraná témata (těhotenství, automobily, finanční poradenství, apod.). Komunikace mezi uživateli sociálních sítí může probíhat buď soukromě mezi dvěma uživateli nebo (nejčastěji) hromadně mezi uživatelem a skupinou s ním propojených dalších uživatelů. (Zdroj: Wikipedie)

Dva druhy účtů – Osobní a Firemní.

Abyste mohli na Pinterestu působit, je samozřejmě nutná registrace. Ta nabízí několik možností, jednak klasickou přes vaší e-mailovou adresu, anebo tak můžete učinit prostřednictvím Facebooku či účtu Google.

Registrace a přihlášení na Pinterest

Krom osobních účtů je možné na Pinterestu založit i účet firemní. V čem se tyto dva typy účtů liší? Firemní účet funguje podobně jako ten osobní, ovšem jsou na něj uplatňovány trochu jiné a tvrdší tzv. Podmínky užívání. Dále se liší tím, že máte možnost sledovat statistiky návštěvnosti, zobrazení svých pinů, repiny, počet kliků na váš pin, počet kliků na odkaz, informace o vašich fanoušcích atd.

Mohlo by vás zajímat: Pokec.sk – Slovenská seznamka a komunitní server kde to žije.

Web a aplikace

K ukládání Pinů z webů vám pomůže doplněk pro prohlížeče. Tlačítko Uložit na Pinterestu vám umožňuje uložit jakýkoli nápad, který najdete na internetu, abyste se k němu mohli později jednoduše vrátit. Pouhým kliknutím můžete uložit recepty na večeři, stylovou inspiraci, projekty pro domácnost a další nápady, které chcete vyzkoušet. Tlačítko Pinterest, díky kterému můžete úkládat nápady z celého webu, a návod na jejich instalaci do tří nejrozšířenějších prohlížečů, tedy Chrome, Firefox a Edge najdete ZDE.

Pinterest existuje i ve formě aplikace pro chytré telefony i počítače s Windows 10. Stahovat můžete z následujících odkazů.

Psali jsme: 4 roky 42ideas na XChatu.

Nástěnky – Veřejné i soukromé

Piny, které uložíte, si můžete přehledně zařadit do svých Nástenek. V Nástěnkách můžete tvořit i podkategorie, jako například u naší Nástěnky „Recepty a vaření“ existují podnástěnky jako kategorie, tedy například Maso, Špízy, Sladké pochoutky a mnohé další.

Nástěnka AzaNovin na Pinterestu Recepty a vaření

Na Pinterestu nemusíte mít všechny Nástěnky veřejně přístupné, chcete-li mít nějakou Nástěnku jen sami pro sebe, pak ji lze nastavit jako Tajnou. Tyto nástěnky pak vidíte pouze vy, anebo lidé které na ně pozvete.

Závěrem

Ať už Pinterest používáte čistě k osobním účelům či firemní prezentaci, anebo na něm ještě nejste a dočetli jste až sem, pak aktivní působení na této sociální síti můžeme jen vřele doporučit. Protože Facebook je o minulosti, Twitter o současnosti, ale Pinterest o budoucnosti.

Anděl Azazel, AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

4 komentáře: „Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom.“

  1. […] Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom. […]

  2. […] Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom. […]

  3. […] Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom. […]

  4. […] se tedy o službu, která umožňuje online bookmarking obrázků. Pinterest umožňuje vytvářet tematické kolekce obrázků či fotografií, které lidé najdou online nebo […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..