WhatsApp logo

Nové podmínky WhatsAppu již platí. V Německu ale mají zákaz.

Nové podmínky WhatsAppu počínaje 15. květnem vstoupily v platnost. Kontroverzní aktualizace zásad ochrany osobních údajů způsobila již v minulosti po svém oznámení rozsáhlý zmatek po celém světě. Facebook datum přijetí podmínek na několik měsíců odsunul, když přišly výrazné reakce mnoha rozlobených uživatelů kteří začali prchat na konkurenční platformy.

Zásady ochrany osobních údajů WhatsApp si můžete přečíst ZDE.

Nové podmínky WhatsAppu . Co když je nepřijmete?

WhatsApp po 15. květnu nikomu účet smazán nebude. Aplikace po vás bude několik týdnů chtít potvrdit nové podmínky, pokud tak neučiníte, WhatsApp bude limitovat svoji funkcionalitu. Nebudete moci kupříkladu jít do vaší historie zpráv, bude možné přijímat hovory a odpovídat na zprávy pouze přes notifikace. Po několika týdnech přestane i takto limitovaná aplikace fungovat. Účet se ovšem nesmaže, smaže se až po 120 dnech neaktivity, což je standardní doba pro WhatsApp. WhatsApp připojuje návod, jak si zálohovat svou historii zpráv i jak smazat účet.

V Německu zakaz sdílení dat s Facebookum

Agentura pro ochranu dat v Hamburku zakázala Facebooku zpracovávat další uživatelská data WhatsAppu, ke kterým si technologický gigant uděluje přístup v rámci povinné aktualizace podmínek služby WhatsApp. Porušují podle ní zásady GDPR nastavené Evropskou unií, které mají občany členských zemí před vytěžováním dat chránit.

Podle komisaře pro ochranu osobních údajů Johannese Caspara jsou nové podmínky WhatsAppu napsány tak, že mohou být pro uživatele matoucí. „Ani po důkladné analýze není jasné, jaké důsledky pro uživatele souhlas s podmínkami má,“ konstatoval. Souhlas podle něj navíc nemůže být svobodný „WhatsApp totiž vyžaduje přijetí nových pravidel jako podmínku pro to, aby uživatelé mohli jednotlivé funkce služby dále využívat.“

Facebooku se zákaz samozřejmě nelíbí a společnost se stejně jako mluvčí WhatsApp ohradila, že jde o zásadní nepochopení nových podmínek užívání komunikační aplikace. Podle Facebooku budou data uživatelů v bezpečí a zprávy zůstanou soukromé.

WhatsApp

Čím WhatsApp nahradit?

Signal

Signal je multi-platformní služba šifrovaného zasílání zpráv. Zasílané zprávy, pro jejichž posílání je využíván internet, mohou být ve formě souborů, zvukových poznámek, videí a obrázků. Podporována je nejen přímá komunikace mezi dvěma lidmi, ale i skupinová konverzace s více účastníky.

Telegram

Telegram je cloudová služba instant messaging, zaměřená na rychlost a bezpečnost, která je dostupná prostřednictvím open source klientů pro mobilní zařízení s operačními systémy Android, iOS, Windows Phone a Firefox OS, pro osobní počítače s operačními systémy Microsoft Windows, macOS a Linux a pro webové prohlížeče.

Skype

Skype je peer-to-peer program, který umožňuje provozovat internetovou telefonii a videohovory, Instant messaging jakož i přenos souborů. Jeho autory jsou Niklas Zennström a Janus Friis, tvůrci populárního softwaru Kazaa.

Viber

Viber je multiplatformní instant messaging aplikace vyvíjená společností Rakuten. Viber umožňuje uživateli volat, posílat obrázky, videa a odesílat textové a hlasové zprávy každému, kdo má nainstalovanou stejnou aplikaci. Zprávy lze odstranit a po poslední aktualizaci lze dokonce změnit jejich obsah.

Threema

Threema je software pro okamžité zasílání zpráv na platformách iOS a Android. Klade velký důraz na soukromí a tak nevyžaduje spárování s telefonním číslem ani s jiným osobním údajem a podporuje koncové šifrování. Služba je placená.

Nové podmínky WhatsAppu – Závěr

Nové podmínky WhatsAppu jsou tedy již definitivně v platnosti. Zda-li bude pokračovat přecházení uživatelů na konkurenční alternativy ukáže čas. Stejně tak, přidají-li se k Německu další země. Koneckonců německé úřady vyzvaly Evropskou radu pro ochranu údajů, aby zasáhla a vydala celoevropské nařízení, které by platilo pro všech 27 členských zemí.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Nové podmínky WhatsAppu již platí. V Německu ale mají zákaz.“

  1. […] Nové podmínky WhatsAppu již platí. V Německu ale mají zákaz. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..