WhatsApp - Telegram a Signal

Z aplikace WhatsApp prchají miliony uživatelů na Signal či Telegram.

V únoru mají vstoupit v platnost nové podmínky aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových informací o uživatelích s mateřským Facebookem. Má jít dokonce údajně i o informace z konverzací. Nelze se divit, že toto způsobilo velký poprask a uživatelé si houfně začali hledat alternativní aplikace.

Například Elon Musk doporučil místo WhatsApp používat Signal. Další aplikací, kam lidé přecházejí je Telegram, který též potvrdil enormní nárůst nových uživatelů, stejně jako Signal.

Signal

Signal je multi-platformní služba šifrovaného zasílání zpráv. Zasílané zprávy, pro jejichž posílání je využíván internet, mohou být ve formě souborů, zvukových poznámek, videí a obrázků. Podporována je komunikace mezi 2 lidmi, ale i skupinová konverzace mezi více účastníky. Mobilní aplikace Signalu podporuje i šifrované E2E video-hovor mezi 5 lidmi. V androidové verzi aplikace je možné signal používat k odesílání SMS zpráv.

Identifikátor pro používání služby Signal je telefonní číslo. Zasílání zpráv je vedeno bezpečným end-to-end šifrováním. Aplikace zahrnují mechanismy, pomocí kterých mohou uživatelé nezávisle ověřovat identitu svých kontaktů a integritu datového kanálu.

Veškerý software služby Signal je open-source a svobodný. Zdrojový kód aplikací Signal je zveřejněný pod licencí GPLv3, ale zdrojový kód pro jejich servery je zveřejněný pod licencí AGPLv3. Nezisková nadace Signal Foundation byla založena v únoru 2018 s počátečním financováním 50 milionů dolarů.

O co přesně v nových podmínkách WhatsApp šlo?

V nových podmínkách jste se mohli dočíst, že v podstatě dáváte veškerá svá důvěrná data jako soukromé konverzace, osobní údaje, emaily, telefonní čísla apod. naprosto všanc. S tím samozřejmě přišla obrovská vlna nevole a kritiky. Facebook sice po nějakém čase přispěchal s prohlášením, že jde snad o nějaký omyl a nepochopení textu. Aktuální změny se týkají prý pouze zefektivnění služeb vůči obchodním partnerům, zacílení reklamy etc.

Signal se naopak snaží jít proti jakýmkoli snahám shromažďovat soukromá data uživatelů, a to i třeba přidáním speciálních funkcí pro anonymizaci. Pro příklad může sloužit funkce, díky které lze rozostřit obličeje na fotografiích před jejich sdílením. Signal navíc neukládá žádná uživatelská data.

WhatsApp

WhatsApp Messenger je multiplatformní aplikace umožňující výměnu zpráv a multimediálních souborů mezi vlastníky smartphonů pomocí internetu. Kromě textových zpráv uživatelé WhatsApp Messenger si mohou navzájem zasílat obrázky, videosoubory, audiosoubory a polohu na mapě. Název WhatsApp je slovní hříčkou k obratu „What’s up?“ (angl.) – „Co se děje?“ a ze zkratky App (jako aplikace).

WhatsApp funguje takovým způsobem, že při instalaci uživatel uvádí své telefonní číslo, bude mu zaslán kód, který uvede v průběhu instalačního procesu pro validaci telefonního čísla. Potom se aplikace synchronizuje s čísly telefonního seznamu ve smartphonu uživatele a zjistí, která telefonní čísla jsou již registrovaná WhatsApp Messengerem. Takovým způsobem se automaticky vygeneruje vlastní seznam lidí, kteří také používají danou aplikaci. (Nezáleží na tom, jestli mají smartphone stejné značky nebo jakékoli jiné.) Řídí se výhradně telefonními čísly bez přihlašování jménem nebo heslem, která ani nesleduje. Po instalačním procesu lze začít konverzací s kýmkoli z vygenerovaného telefonního seznamu.

WhatsApp se liší od Skypu nebo jakéhokoli jiného chatu tím, že uživatel obdrží zprávy, i když nepoužívá aplikaci. Jen je třeba povolit push oznámení, tedy oznámení podobná SMS, resp. MMS.

AN

Aktualizace: V návaznosti na významný úprk uživatelů WhatsApp oznámil, že nové podmínky, které byly právě oním spouštěčem, a kvůli kterým lidé začali přecházet na konkurenční platformy jako Telegram či Signal, posouvá na 15. května, původně měly platit již od 8. února.


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Z aplikace WhatsApp prchají miliony uživatelů na Signal či Telegram.“

  1. […] Z aplikace WhatsApp prchají miliony uživatelů na Signal či Telegram. […]

  2. […] Z aplikace WhatsApp prchají miliony uživatelů na Signal či Telegram. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..