XChat 42ideas

XChat má už jen dva jednatele, Petr Flégl odstoupil.

Největší spoluvlastník firmy 42ideas s.r.o., která provozuje legendární chatovací portál XChat, Petr Flégl odstoupil z fukce jednatele. Vyplývá to ze Sbírky listin, kdy tato inkriminovaná listina C 248947/SL16/MSPH byla založena letos v lednu.

Vlastnická struktura 42ideas provozující XChat

Největším podílníkem 42ideas s.r.o. je právě Petr Flégl, kterému náleží celkem 40 %. Druhým největším spoluvlastníkem je Jan Zálešák (GymJWM) s podílem 31% (resp. firma STROJ-KOVO s.r.o., v níž je Jan Zálešák jediným společníkem). Dalšími spoluvlastníky jsou Ondřej Tesárek (Bratříček) s podílem 16 % a David Nesiba jehož podíl činí 13 procent.

Ze tří jednatelů už jen dva

Původně byli jednateli společnosti, krom Davida Nesiby, což je bývalý dlouholetý hlavní administrátor XChatu Prazdroj, všichni tři ostatní společníci. Každý jednatel zastupuje společnost samostatně. K rozhodnutí o obchodním vedení společnosti a k právním jednáním zavazujícím společnost nad 50.000,-Kč je potřeba souhlas všech z nich. Po odstoupení Petra Flégla jsou tedy nyní jedinými jednateli společnosti 42ideas Jan Zálešák a Ondřej Tesárek.

XChat z třetiny v zástavě Finančního úřadu

Podíl STROJ-KOVO s.r.o., kde je jediným společníkem Jan Zálešák, byl zastaven ve pospěch Finančního úřadu 15. května 2018. Přesně jde o Finančníh úřad pro Ústecký kraj, Územní pracoviště v Děčíně, kdy byl podíl zastaven na základě Rozhodnutí správce daně o zřízení zástavního práva k podílu v korporaci. Tento podíl činí 31 procent, tedy téměř třetinu.

XChat a jeho historie

Kořeny XChatu sahají až do roku 1996, kdy se objevila na českém internetu první seznamka jejímž autorem byl Martin Michale. Seznamka se ujala a tak se v roce 1997 objevil Xland, na kterém společně s Martinem Michalem spolupracoval Jiří Vaníček. Kromě seznamky obsahoval Xland i možnost inzerce a kulturní informace či regionální zprávy. Rodící se tým posléze dostal nápad na vytvoření chatu, který kvůli pomalému připojení fungoval pouze na TU Liberec. První písmeno X bylo tehdy s největší pravděpodobností odvozeno od koncového písmene operačního systému Linux resp. Unix. Původní konfigurace na klasickém Pentiu umožňovala bezproblémový chod do 70 uživatelů online.

Průlom nastal v roce 1998, kdy se tým rozrostl o Pavla Francírka. Došlo k rozšíření nabídky služeb, byl posílen hardware a došlo k expanzi. Základem byl chat, forum a email. Přeprogramovaná grafická podoba vydržela s menšími obměnami až do léta roku 2000. Samotná internetová adresa www.xchat.cz začala fungovat 25. 8. 1998 a XChat se stal celospolečenským fenoménem. Na počátku roku 2000 vstoupil do Xteamu další člen Jakub Olexa. Jaro roku 2000 znamenalo navázání spolupráce se společností NetCentrum, která ovšem vydržela pouze do srpna téhož roku. Po roztržkách se XChat rozděluje na dva tábory, Xko.cz původního týmu a XChat.cz který zůstává Centrumu.

Chat verze 1 – 1997

Nešly registrovat nicky. Návštěvnost se pohybovala v desítkách uživatelů online a vše běželo na univerzitním serveru TU Liberec.

Chat verze 2 – 1998

Možnost registrace nicků. Návštěvnost nad 100 lidí online. Běžel již na dvou počítačích stále ještě ve školním prostředí. Zápis dat se prováděl do textových souborů.

Chat verze 3 – léto 1998

První, již známější klasičtější verze. Všichni přecházivší uživatelé z verze 2 na verzi 3 mají stejné datum založení 2.8.1998. Rozšíření služeb o xmail, xforum a následně xpress, xland a srazy.

1.9.2000 přebírá doménu www.xchat.cz společnost NetCentrum společně s celou databází uživatelů. (Xko.cz nakonec ukončilo svůj provoz dne 1.10.2009)

2007 a 2008 – Velká revoluce ve flashových animacích a používání trayů.

XChat mění vlastníka (2016)

V lednu 2016 od Economie a.s. vlastnící Centrum.cz odkoupila XChat firma 42ideas s.r.o. 25. března pak XChat zmigrovala na své servery. Společně s chatovací službou XChat převzala 42ideas s.r.o. i Fotoalba.cz.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

3 komentáře: „XChat má už jen dva jednatele, Petr Flégl odstoupil.“

  1. […] spolumajitelé už asi o XChat ani nemají zájem, největší z nich Petr Flégl se dokonce vzdal funkce jednatele. Nemá to tam vůbec žádný vývoj, Gym vymýšlí už jen zbytečnosti, jako naposled možnost […]

  2. […] XChat má už jen dva jednatele, Petr Flégl odstoupil. […]

  3. […] XChat má už jen dva jednatele, Petr Flégl odstoupil. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..