Tečka aplikace

Zčervenala vám Tečka? Pro bezinfekčnost vám zezelená až po druhém očkování.

K bezinfekčnosti od 9. července již nestačí pouze první dávka očkovací vakcínou. Je nutné mít alespoň 14 denní odstup od druhé dávky. To neplatí pro jednodávkovou vakcínu firmy Johnson & Johnson, kde je to 14 dní od první, a tedy jediné, vakcinace. V mnoha případech proto došlo k zčervenání aplikace Tečka a lidé musí k prokázání bezinfekčnosti podstoupit testování.

V aplikaci Tečka se doklad znovu zazelená právě po oněch 14 dnech od ukončené vakcinace, což se provede v mnoha případech automaticky. Někteří uživatelé ale mohou mít zakázány aktualizace aplikací na pozadí. Mohou to tedy provést manuálně. Pokud aplikaci otevřete a kliknete dole na oranžový pruh s nápisem Česká republika, pak kliknete na volbu aktualizací parametrů.

Tečka má již více jak milion instalací

Spuštění aplikace Tečka proběhlo k 30. červnu. Po necelých dvou týdnech jí má na svém mobilu nainstalováno více jak milion uživatelů. Přesně to bylo, ke konci minulého týdne, 1 035 000 lidí, kteří si tuto aplikaci stáhli do svých smartphonů. K tomu si čtvrt milonu lidí otevře Tečku alespoň jedenkrát denně. Za celý minulý týden ji otevřelo více jak 840 tisíc.

Jak aplikace funguje?

Do aplikace je možné načíst certifikáty jedné nebo více osob (např. členů rodiny), a to postupným přihlášením těchto osob do Očkovacího portálu občana nebo naskenováním QR kódu z jejich certifikátů (papírových či jinak zobrazených).

Po prvním přihlášení do Očkovacího portálu se aplikace bude připojovat již automaticky. U osoby přihlášené do portálu aplikace následně automaticky načítá aktualizace certifikátů (např. druhou dávku očkování, nové výsledky testů atd.)

Aplikace zobrazuje seznam osob a pro každou z nich dále také seznam načtených certifikátů, včetně rozlišení na platné a neplatné. Elektronický podpis a platnost načtených certifikátů vyhodnocuje aplikace bez připojení k Internetu, s použitím uložených parametrů.

U každého certifikátu je možné zobrazit QR kód a identifikační údaje osoby, pro účel prezentace kontrolorům. V případě potřeby je dále možné zobrazit i detaily certifikátu, včetně informace o typu vakcíny, či provedeném testu.

Aplikace aktualizuje svoje parametry (validační pravidla a podpisové certifikáty států EU) a certifikáty osob zalogovaných do Očkovacího portálu při každém spuštění nebo na vyžádání uživatele.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Zčervenala vám Tečka? Pro bezinfekčnost vám zezelená až po druhém očkování.“

  1. […] Zčervenala vám Tečka? Pro bezinfekčnost vám zezelená až po druhém očkování. […]

  2. […] Zčervenala vám Tečka? Pro bezinfekčnost vám zezelená až po druhém očkování. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..