YouTube Shorts

YouTube Shorts již celosvětově, krátká videa YouTube i v Česku.

YouTube Shorts, jako konkurent TikToku, se nyní již rozšiřuje celosvětově. Tato služba byla poprvé spuštěna v Indii v loňském roce , následně se rozšířila do přibližně 26 zemí včetně USA a Velké Británie. Nyní budou YouTube Shorts k dispozici ve více než 100 zemích po celém světě. Stále se ovšem jedná o beta verzi.

YouTube Shorts i v Česku

Krátká videa na výšku, tedy ve stylu právě TikToku, jsme vídali na hlavní straně YouTube již několik měsíců. Doposud jsme je ale mohli pouze sledovat, nikoliv je vytvářet. Tuto možnost měli jen uživatelé z několika zemí, které byly provozovatelem vybráni pro testování. V současné době už je tato možnost nabízena celosvětově, takže i v České republice.

YouTube Shorts se snaží dohnat TikTok jako krátkou formu volné videoplatformy, ale služba Google podporuje integraci Shorts s širším ekosystémem YouTube jako hlavní prodejní místo. Nedávno byla přidána možnost tvůrcům Šortek vzorkovat zvuk z videí YouTube, a zkoumají se způsoby, jak nabídnout rychlé odkazy z Šortek na videa YouTube, ze kterých odebrali vzorky.

Jak YouTube Shorts fungují?

YouTube Shorts nemají vlastní aplikaci jako TikTok, krátká videa můžete nahrávat přímo přes aplikaci YouTube. Editor je v porovnání s TikTokem o něco jednodušší. Stačí kliknout na tlačítko „+“ a vybrat možnost „Vytvořit krátké video“. Následně si zvolíte, jestli bude mít klip 15 či 60 sekund, určíte rychlost, tedy buď zrychlené, standardní, anebo zpomalené video. Můžete též dodat zvuk z bohaté hudební knihovny a pak již vše nahrávat. Po natočení můžete do videa dodat text, na výběr je sedm stylů písma. Poté už stačí jen přidat název, popis a upřesnit, zda je váš výtvor vhodný pro dětské publikum. A klip můžete zveřejnit.

Trocha ironie na závěr

Je krapet ironií, že zatímco YouTube bude napodobovat formát TikToku, tak ten naopak experimentuje s formáty, které se blíží tradičnímu zaměření YouTube. Nedávno TikTok ztrojnásobil maximální délku videa na tři minuty pro všechny a pomalu zavedl aplikace na televizních platformách, jako je Android TV a Fire TV .

AN

Úvodní obrázek: remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „YouTube Shorts již celosvětově, krátká videa YouTube i v Česku.“

  1. […] YouTube Shorts již celosvětově, krátká videa YouTube i v Česku. […]

  2. […] YouTube Shorts již celosvětově, krátká videa YouTube i v Česku. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..