Superdebata ČT - Umělá inteligence Matylda

Superdebata ČT – Otázky bude klást i umělá inteligence Matylda

Superdebata ČT jako závěrečná debata volebních lídrů proběhne 6. října ve 20:00 hodin. Přímý přenos můžete sledovat na programech ČT1 a ČT24. Zajímavostí a naprostou novinkou bude spolumoderování umělé inteligence, která dostala jméno Matylda. Vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku bude otázky hostům pokládat kromě moderátorky též umělá inteligence. Do předvolební superdebaty pozvala Česká televize osm lídrů stran, hnutí a koalic.

Umělá inteligence Matylda

Umělá inteligence, která bude jednotlivým kandidátům pokládat otázky, se jmenuje, jak už jsme si řekli, Matylda. „Je v ní tisíce knih, celá Wikipedie z řady zemí. Jedná se o obrovské množství lidských znalostí. Ve druhé části jsou politické reálie o našich kandidujících stranách a jejich zástupcích,“ tak hovoří o Matyldě její autor a zároveň ředitel Alpha Industries Jan Tyl.

„Virtuální moderátorka dostala k dispozici programy stran, hnutí a koalic týkající se budoucnosti a digitalizace, a také životopisy jednotlivých předsedů. Z nich vytvořila několik otázek, které sama položí hostům superdebaty,“ vysvětluje pro změnu zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský.

„Myslím, že dokáže splnit roli fantastického rešeršisty a zároveň vymyslet otázky, které jsou překvapivé,“ doplňuje ještě dramaturgyně superdebaty Martina Riebauerová.

Kromě otázek položených umělou inteligencí, na jejímž rozvoji se podílí čeští vědci ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, bude moderátorka Světlana Witowská diskutovat s hosty o zdražování potravin, daních, bydlení či klimatu. Chybět nebudou ani témata spojená s pandemií či zahraniční politikou.

Superdebata ČT – Pozvaní politici

Volební potenciál pro volby do Poslanecké sněmovny ČR
Zdroj: Data Collect, Kantar CZ, ČT 24

Česká televize se řídí aktuálním odhadem volebního potenciálu, který zpracovaly firmy Kantar CZ a Data Collect. Suma volebních potenciálů není sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich. Lídry subjektů s největším potenciálem, které se umístily na prvním až sedmém místě, pozve Česká televize do předvolební superdebaty.

Vzhledem k tomu, že na sedmém místě mají dva subjekty shodný výsledek, pak do debaty přijde osm lídrů. Poprvé se tedy představí i lídryně formace Trikolora – Svobodní – Soukromníci Zuzana Majerová Zahradníková.

Zuzana Majerová Zahradníková - Superdebata ČT
Zuzana Majerová Zahradníková
zdroj: pravozit.cz

Jen pro vysvětlení, volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana, hnutí či koalice mohla v současnosti hypoteticky získat ve volbách do sněmovny, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb.

AN
Zdroje: Data Collect; Kantar CZ; ČT 24; remix Pixabay; Pravozit.cz


Uveřejněno

v

od

Komentáře

3 komentáře: „Superdebata ČT – Otázky bude klást i umělá inteligence Matylda“

  1. […] Superdebata ČT – Otázky bude klást i umělá inteligence Matylda […]

  2. […] Superdebata ČT – Otázky bude klást i umělá inteligence Matylda […]

  3. […] Superdebata ČT – Otázky bude klást i umělá inteligence Matylda […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..