Rusko hacking

Microsoft: Rusko je zodpovědné za většinu státem podporovaných kyberútoků

Microsoft uvedl, že Rusko představovalo většinu státem sponzorovaných hackerů, které softwarový gigant za poslední rok zaznamenal, přičemž hackeři se většinou zaměřovali na americké vládní agentury a tzv. think tanks (Think tanks jsou instituce, společnosti nebo výzkumné či zájmové skupiny, typicky v oblasti politiky nebo ekonomiky. Většina think tanků jsou nevládní organizace, ale některé jsou poloautonomními agenturami ve vládě nebo jsou spojeny s konkrétními politickými stranami či většími podniky)

Zpráva Microsoft

Ve zprávě Microsoft také zdůraznil rostoucí hrozby útoků ransomwarem s tím, že USA byly zdaleka nejvíce cílenou zemí. Zprávu společnosti Microsoft o digitální obraně pozorně sledují odborníci z oboru i vlády, vzhledem k tomu, jak rozšířené jsou softwarové produkty společnosti po celém světě. Můžete se na ni podívat ZDE.

Administrativa Joe Bidena

Administrativa prezidenta Joe Bidena se snaží porozumět plnému rozsahu útoku „so-called Solar Winds“, při kterém hackeři pronikli hluboko do amerických federálních agentur. Bílý dům vyzval americké společnosti, aby urychleně aktualizovaly svůj software a obranu, aby byly chráněny před útoky ransomwaru.

Microsoft viní SVR (Rusko)

Kyberútoky, které využívaly zranitelnosti v softwaru Microsoftu, byly po svém objevu koncem loňského roku široce propagovány a američtí představitelé viní ruskou zahraniční zpravodajskou službu známou jako SVR, která tuto aktivitu popírá. SVR, spolu s ruskou vojenskou zpravodajskou agenturou, GRU a hlavní domácí bezpečnostní službou FSB, jsou známé aktivními kyberoperacemi, špionáží i potenciálně škodlivými útoky.

Další země zmíněné ve zprávě Microsoft

Další země zdůrazněné ve zprávě byly Severní Korea, Írán a Čína. Microsoft uvedl, že Čína od června 2020 do července 2021 představovala méně než 1 z 10 pokusů hackerů podporovaných státem, které jsou podrobně popsány ve zprávě.

Microsoft

Solar Winds

Rozsah a hloubka hacku Solar Winds ohromila mnoho amerických představitelů a v Kongresu se stále častěji ozývala výzva k odvetě. Na červnovém setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem hledal Biden široké porozumění tomu, jaký druh kyberaktivity by byl považován za přípustný a co by bylo zakázáno.

Američtí představitelé však tvrdí, že existuje jen málo důkazů o jakémkoli oslabení ruského hackerského úsilí, ať už ze strany státem podporovaných nebo soukromých zločineckých skupin. Začátkem tohoto týdne vedoucí americké Agentury pro bezpečnost kybernetické bezpečnosti a infrastruktury během akce pořádané listem The Washington Post řekl, že americké zpravodajské agentury nezaznamenaly žádné významné změny.

Microsoft: Rusko za 58% zjištěných hackerů podporovaných státem

Celkově Microsoft uvedl, že ruské pokusy o hackování vzrostly na 58% všech hackerů zjištěných společností v období 2020–21, na které se zpráva vztahuje, a to z 52 procent. Severní Korea obsadila druhé místo jako země původu s 23 procenty. Čínský podíl klesl na 8%.

AN
Úvodní obrázek: remix Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..