Čína střela raketa

Čína úspěšně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici

Čína v srpnu tajně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici. Zbraň, hypersonické klouzavé plavidlo vypuštěné raketou čínské armády, kroužilo kolem Země na nízké oběžné dráze, než zrychlilo a zamířilo k cíli. Ačkoli raketa zjevně minula svůj cíl asi o čtyřicet kilometrů, test podle zdrojů prokázal „pokročilou vesmírnou schopnost, která zaskočila americké brzpečnostní a zpravodajské kruhy“.

Takzvané hypersonické rakety létají na trajektoriích v malých výškách, mohou dosáhnout více než pětinásobku rychlosti zvuku a mohou manévrovat za letu. Je tedy daleko těžší je sledovat a zničit než kupříkladu balistické rakety, které létají rychleji, ale následují pevné parabolické trajektorie.

Mluvčí Pentagonu John Kirby nekomentoval podrobnosti zprávy, která se objevila ve Financial Times. Ovšem dodal: „Vyjasnili jsme své obavy ohledně vojenských schopností, o které Čína nadále usiluje, těch schopností, které pouze zvyšují napětí v regionu i mimo něj. To je jeden z důvodů, proč považujeme Čínu za naši stimulační výzvu číslo jedna.“

Protiraketová obrana na Aljašce

Zdroje pro Financial Times též uvedly, že raketa, kterou v srpnu Čína testovala, by teoreticky mohla letět přes jižní pól, což je velkým znepokojením americké armády, jenž silně sleduje trasu severního pólu.

Analytik Dr. Jeffrey Lewis reagovat na Twitteru na zprávu varováním před přehnanou reakci na čínské zkoušky a poznamenal, že by to nemělo být překvapením. „To je to, jak závody ve zbrojení fungují. Umístili jsme protiraketovou obranu na Aljašku, Čína staví orbitální bombardovací systém, aby se dostal přes jižní pól. Takto to půjde dál, za cenu stovek miliard dolarů, věčný závod bez cílové rovinky.“

Jedním z důvodů, proč USA sledují schopnosti protiraketové a protiraketové obrany, je právě nutit protivníky investovat spoustu času a prostředků do vývoje bláznivých experimentálních systémů. Toto je funkce, nikoli chyba, americké strategie.

Čína není sama, kdo zkoumá hypersonickou technologii. Rostou závody ve zbrojení a země jako Spojené státy či Rusko soutěží ve vývoji těchto zbraní. Minulý měsíc Severní Korea uvedla, že testovala odpálení nově vyvinuté hypersonické rakety.

AN
Úvodní obrázek: remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Čína úspěšně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici“

  1. […] Čína úspěšně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici […]

  2. […] Čína úspěšně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici […]

  3. […] Čína úspěšně testovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..