Yahoo

Yahoo odchází z Číny, následuje LinkedIN

Yahoo dnes uvedlo, že odchází z Číny, a to s odkazem na „stále náročnější obchodní a právní prostředí“. Je to v krátké době již druhá velká americká technologická společnost, která oznámila odchod z Čínské lidové republiky, která je největším spotřebitelským trhem na světě. Následuje tak sociální sít LinkedIn společnosti Microsoft.

Společnost Yahoo v prohlášení uvedla, že její služby již nebudou od 1. listopadu dostupné z pevninské Číny. „Vzhledem ke stále náročnějšímu obchodnímu a právnímu prostředí v Číně již nebude sada služeb Yahoo dostupná z pevninské Číny. ,“ uvádí se v prohlášení. S dodatkem, že Yahoo „zůstává věrné právům našich uživatelů a bezplatnému a otevřenému internetu“.

Yahoo odchází z Číny po zavedení nového zákona o ochraně osobních údajů

Odchod společnosti Yahoo z Číny se shoduje s čínským zákonem o ochraně osobních údajů, který vstoupil v platnost právě 1. listopadu. Tento zákon omezuje, jaké informace mohou společnosti shromažďovat, a stanoví standardy pro to, jak musí být uchovávány. Yahoo již dříve umenšilo své operace v Číně a v roce 2015 uzavřelo svou pobočku v Pekingu. Jeho stažení ze země je do značné míry symbolické, protože přinejmenším některé služby Yahoo, včetně webového portálu, již byly zablokovány.

Čína cenzoruje online obsah

Čínské úřady drží pevnou cenzuru internetu v zemi a vyžadují, aby společnosti působící v Číně cenzorovaly obsah a klíčová slova, která jsou považována za politicky citlivá či nevhodná. Čína též zablokovala většinu mezinárodních sociálních sítí a vyhledávačů, jako je Facebook a Google. Uživatelé v Číně, kteří chtějí získat přístup k těmto službám obcházejí blokování pomocí VPN.

Yahoo následuje LinkedIN

V říjnu uvedl LinkedIn, že uzavře svůj čínský web a nahradí jej pracovním panelem. Čínský internetový hlídací pes v květnu konstatoval, že služba, stejně jako vyhledávač Bing společnosti Microsoft a cca 100 dalších aplikací, byly zapojeny do nesprávného shromažďování a používání dat, a nařídil jim, aby problém odstranily. Mezi další technologické giganty, kteří také omezili své podnikání v Číně, patří Google, který se stáhl již v roce 2010 a Twitter, jenž je v zemi oficiálně blokován.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Yahoo odchází z Číny, následuje LinkedIN“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..