LinkedIN sociální síť

LinkedIn v Číně vypne službu

LinkedIn v Číně končí. Společnost uvedla, že koncem letošního roku ukončuje svoji profesionální sociální síť v Číně, a to kvůli narůstajícím a zvyšujícím požadavkům na dodržování předpisů ze strany čínských úřadů.

Společnost LinkedIn, kterou vlastní společnost Microsoft, uvedla, že nabídne novou aplikaci pro čínský trh zaměřenou výhradně na zveřejňování nabídek práce. Nebude mít funkce sociálních sítí, jako je sdílení příspěvků a komentáře, které byly rozhodující pro úspěch LinkedIn ve Spojených státech i jinde ve světě.

LinkedIn ukončuje jeden z nejrozsáhlejších experimentů zahraniční sociální sítě v Číně, kde je internet přísně kontrolován vládou. Twitter a Facebook jsou v zemi blokovány již několik let a Google odešel před více než deseti roky. Čínský internet, který funguje za systémem filtrů známých jako „Velký firewall“, je silně cenzurován a vydal se vlastním směrem.

LinkedIn v Číně lokazilován od roku 2014

Když se LinkedIn v Číně v roce 2014 rozšířil o lokalizovanou službu, nabídl nezávazný model pro další významné zahraniční internetové společnosti, které chtějí využít obrovský, lukrativní a vysoce cenzurovaný trh v zemi.

LinkedIn souhlasil s cenzurou příspěvků jeho milionů čínských uživatelů v souladu s čínskými zákony, což se ostatní americké společnosti zdráhaly nebo tak učinit nemohly. I v roce 2014 LinkedIn tuto výzvu uznal a řekl: „LinkedIn silně podporuje svobodu projevu a zásadně nesouhlasí s vládní cenzurou. Současně se také domníváme, že absence společnosti LinkedIn v Číně by čínským profesionálům odepřela prostředky ke spojení s ostatními.“

Po sedmi letech se ukázalo, že experiment nefungoval. Žádná větší internetová platforma nešla ve šľépějích LinkedIn. Také operační prostředí v Číně se stalo obtížnějším. Od té doby, co prezident Si Ťin -pching převzal v roce 2012 otěže komunistické strany, opakovaně zakročil proti tomu, co lze říci online. Pan Xi, který předsedal rostoucí moci čínské správy kyberprostoru, internetového regulátora v zemi, obrátil čínský internet z místa, kde byla cenzurována některá citlivá témata na místo, kde kritici čelí zatýkání za neustále se měnící soubor přestupků.

Problémy již v březnu

V březnu regulátor vytkl sociální síti LinkedIn, že nedokázala účinně kontrolovat politický obsah. Úředníci požadovali, aby LinkedIn provedl sebehodnocení a vyhotovil zprávu. Služba byla také nucena na 30 dní pozastavit nové registrace uživatelů v Číně.

Sociální síť pro profesionály též trpěla v době zhoršujících se vztahů mezi USA a Čínou, když ve Washingtonu rostlo rozhořčení kvůli spoluúčasti LinkedIn na čínských informačních kontrolách. Poté, co LinkedIn přestal zobrazovat profily několika aktivistů a novinářů v Číně, američtí zákonodárci společnost dosti kritizovali.

Kromě bojů o cenzuru se rýsovaly další výzvy. Nový čínský zákon o zabezpečení dat vyžaduje, aby firmy jako LinkedIn ukládaly více údajů o místních uživatelích v Číně a poskytovaly přístup úřadům. To možná vyvolalo ještě větší rozhořčení.

Vypnutí LinkedIN v Číně boří jeden z posledních mostů sociálních médií, které spojovaly čínský uzavřený internet se zbytkem světa, i když cenzurovaným způsobem. Na čínských představitelích, kteří chytře využili zahraniční sociální média zablokovaná v Číně, to může být málo. V posledních letech je vláda spojena se sérií dezinformačních kampaní vedených na webech jako Twitter a Facebook. Vládní a státní média také na těchto stránkách hojně inzerují.

Microsoft v Číně jen s mírným úspěchem

Přestože se Microsoft pokouší vybudovat trh v Číně více než deset let , má jen mírný úspěch. V loňském roce Brad Smith, prezident společnosti Microsoft, uvedl, že země tvoří méně než 2 procenta jejích příjmů. Microsoft Windows a Office jsou v Číně sice běžné, ovšem mnoho lidí používá pirátské kopie. Společnost se pokusila tento problém překonat tím, že svůj software hostuje online a kontaktuje významného čínského vojenského dodavatele, aby jí pomohl nabídnout operační systém, kterému čínská vláda bude více důvĚřovat.

Pro soukromé technologické firmy v Číně to byl těžký rok. Pan Xi dohlížel na sérii vyšetřování, zákazů a nových pravidel, která snížila počet nejznámějších místních internetových společností v zemi, včetně Alibaba a Didi.

Zatímco konec LinkedIn v Číně vyvede Microsoft z jednoho náročného podnikání, vyvstává otázka ohledně vyhlídek jeho vyhledávače Bing. Jako jediný hlavní americký vyhledávač, jenž stále funguje v Číně, ovšem i on také cenzuruje výsledky. V roce 2019 byl v zemi krátce zablokován kvůli některým sporným tématům, jako je kupříkladu Dalajláma.

Zůstává nejasné, co se přesně stane s miliony čínských uživatelských účtů na LinkedIn. Když v minulosti zahraniční internetové společnosti přestaly nabízet lokálně cenzurované služby, jejich stránky byly vládou rychle zablokovány.

AN
Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „LinkedIn v Číně vypne službu“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..