EU Google Pokuta

Google prohrál spor s EU, soud potvrdil, že platí obří pokuta z roku 2017 za zvýhodňování jeho vlastního srovnávače

Tribunál Soudního dvora EU ve středu rozhodl, že Evropská komise měla pravdu, když byla udělena společnosti Google pokuta za zneužití antimonopolního postavení. To se zdá býti přelomovým okamžikem pro politiku EU, který by mohl ovlivnit obchodní modely hlavních technologických hráčů.

Rozhodnutí přichází poté, co Evropská komise, výkonná složka EU, v roce 2017 uvedla, že Google upřednostnil svou službu Nákupy Google (Google Shopping) před konkurenčními srovnávači zboží, a byla společnosti udělena pokuta 2,42 miliardy eur za porušení antimonopolních pravidel.

Určitá forma abnormality

Tribunál podotýká, že propagace jednoho typu specializovaného vyhledávání, navíc ještě vlastního, na stránce s výsledky vyhledávání, je vzhledem k povaze obecného vyhledávače Googlu, který má sloužit k indexování výsledků jakéhokoli možného obsahu, určitou formou abnormality. Obecný vyhledávač je nástrojem, který je z principu otevřený a jeho účel a hodnota tkví v otevřenosti k výsledkům od třetích stran, které obohacují a pozvedají jeho důvěryhodnost,“ píše soud.

Proti středečnímu verdiktu se lze odvolat k nejvyššímu soudu EU.

Jaký bude dopad na Big Tech?

EU v současné době diskutuje o tom, jak zpřísnit svůj soubor pravidel, aby zajistila spravedlivější hospodářskou soutěž mezi 27 členskými státy. Thomas Vinje, antimonopolní partner v právnické firmě Clifford Chance, věří, že rozhodnutí obecného soudu „bude pověstným větrem do plachet DMA.

„Rozsudek je potvrzením toho, že Komise během deseti let vytrvala při zastavení zneužívání ze strany Googlu.“ DMA je jedním z velkých legislativních prvků, na kterých EU pracuje a který se po schválení bude snažit řešit jakékoli chování, které uzavírá evropské trhy. Mohlo by to vést ke změnám v částech obchodních modelů technologických gigantů.

Jednou z potenciálních změn je ukončení sebepreferencí. Cílem je dát menším vývojářům aplikací stejnou šanci, že je spotřebitelé najdou a vyberou. Zákonodárci se také zabývají omezením cílené reklamy, aby uživatelům přinesli více soukromí. To by také mohlo ovlivnit to, jak Big Tech fungují.

AN
Úvodní obrázek: remix pxhere


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Google prohrál spor s EU, soud potvrdil, že platí obří pokuta z roku 2017 za zvýhodňování jeho vlastního srovnávače“

  1. […] Google prohrál spor s EU, soud potvrdil, že platí obří pokuta z roku 2017 za zvýhodňování j… […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..