Patreon logo

Patreon buduje vlastní videohosting pro tvůrce. Chce být více nezávislý na YouTube

Patreon chce mít svůj vlastní videohosting pro tvůrce. Služba, která umožňuje fanouškům platit tvůrcům za jejich práci proto buduje řešení pro hostování videa a nativní přehrávač. CEO společnosti Jack Conte potvrdil tento projekt, spolu s tím, že by tak čistě hypoteticky tvůrci obsahu už nemuseli mít takovou potřebu vkládat svou audiovizuální tvorbu na jiné platformy. Například YouTubu, že.

„Už hostujeme podcasty a nyní také začínáme hostovat video,“ říká Jack Conte. „Vytváříme video produkt … Takže pokud jde o to, jak jsme přistoupili k naší strategii a co přesně to je, tak budujeme horizontální architekturu pro každého tvůrce bez ohledu na jeho médium. Anebo bez ohledu na formát nahrávání, aby mohli tito tvůrci na své práci vybudovat byznys.“

Jack Conte nesdělil více podrobností o produktu, ale je to pravděpodobně způsob, jak mohou tvůrci hostovat a sdílet video, aniž by opustili platformu. Stále není jasné, kdy by mohl být spuštěn nebo jak široce by byl nasazen.

Patreon videohosting – Možnost vyhnout se YouTube a plná soběstačnost

Umožnění tvůrcům nativně hostovat svá videa na Patreonu by mohlo umožnit více lidem vyhnout se YouTube, nebo na něm alespoň nebýt tak závislý. Společnost také udržuje integraci s Vimeo, která může být po spuštění této funkce méně důležitá. Myšlenka společnosti, která uvede na trh svůj vlastní nativní video produkt, je samozřejmě smělá. Každopádně vypovídá o širší nespokojenosti, která se vine nad dominancí YouTube a vlastním zájmem společnosti Patreon stát se plně soběstačným.

Načasování oznámení je obzvláště zajímavé, protože Conteho podcast se zaměřuje na technicky zdatnější tvůrce. Conte nebude dělat rozhovory s tvůrci Patreonu, ale spíše s lidmi, kteří vytvářejí a financují nástroje pro jejich použití, jako je spoluzakladatel Redditu Alexis Ohanian a Li Jin, zakladatel Atelieru.

„Chceme do Patreonu přilákat ty nejúžasnější, pokrokově smýšlející a zvědavé lidi, kteří budují byznys tvůrců,“ říká. „Chceme, aby tito lidé slyšeli, jak přemýšlíme o světě, o naší vizi a o tom, co chceme vybudovat, v co věříme a kdo jsme.“

Co je Patreon?

Patreon je platforma, která funguje na principu crowfundigových kampaní, známé jsou kupříkladu Hithit nebo Startovač. Lidé tak mohou finančně podpořit svého oblíbeného tvůrce, a tím zároveň získat určité výhody, jako jsou tipy, pohled do zákulisí, speciální obsah či cokoliv dalšího. Tito lidé se pak nazývají „patroni“ toho kterého tvůrce obsahu.

Tiery (kategorie či úrovně)

Po kliknutí na profil se vám zobrazí tzv. tiery, neboli kategorie či úrovně. Jde o rozdělení možností podpory. Vidíte název, fotku, ale většinu lidí bude zajímat předně částka a výhody, které mohou využít.

Goals (cíle)

Naprosto skvělou funkcí jsou tzv. goals (cíle). Tvůrce si může nastavit, co udělá až bude mít určitý počet patronů nebo vybrané částky. Patroni se tak můžou těšit na něco nového a často u tvůrce méně obvyklého.

Komunita a příspěvky

Tvůrce může přidávat příspěvky, fotky nebo videa pro veřejnost nebo patrony. Za nějaký článek si tedy musíte přímo zaplatit. Jsou vhodné aktuality, fotografie etc. Kreativitě se opravdu meze nekladou. Uživatelé mohou ten který účet tvůrce sledovat, lajkovat anebo komentovat.

AN
Zdroje a obrázky: the verge; icon-icons


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Patreon buduje vlastní videohosting pro tvůrce. Chce být více nezávislý na YouTube“

  1. […] Patreon buduje vlastní videohosting pro tvůrce. Chce být více nezávislý na YouTube […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..