Internet a zařízení - Notebook a telefon

Za volání, internet a zařízení utratili Češi loni o 5 % více

Za volání, internet a zařízení (PC vybavení a telefony) utratili Češi loni skoro 114,9 miliardy korun, což je o 5 procent více než v předchozím roce. Z toho přes 72,6 miliardy vynaložili na služby a 42,2 miliardy na nákup zařízení. Plyne to ze zveřejněných z údajů Českého statistického úřadu (ČSU).

Zařízení: Výdaje za PC rostly, u mobilů pokles

Na nákup počítačů a ostatní výpočetní techniky směřovalo 33,6 miliardy korun, což meziročně o šest procent více. Výdaje na nákup mobilů a dalších telefonních zařízení naopak klesly o 8,5 procenta na 8,6 miliardy korun. Mobilní telefon v současnosti využívá 99,8 procenta lidí starších 16 let. Podíl uživatelů chytrých telefonů se zvýšil meziročně o čtyři procentní body na 76,6 procenta.

Nárůst počtu připojení

Počet pevných přípojek k internetu v domácnostech loni stoupl o téměř tři procenta na 3,18 milionu. Nejrozšířenější byl fixní bezdrátový přístup, který zahrnuje i fixní LTE. Celkem jej využívalo přes 1,5 milionu zákazníků. Mobilní internet používalo 7,74 milionů zákazníků, což je nárůst proti roku 2019 o téměř pět procent.

Místní hovory stouply, ty mezinárodní naopak klesaly

Lidé v Česku loni provolali v rámci republiky z mobilních telefonů 25,7 miliardy minut, což je proti roku 2019 o 3,7 miliardy více. Naopak u mezinárodního volání počet protelefonovaných minut meziročně klesl o 200 milionů na zhruba 1,4 miliardy. Důvodem zřejmě bylo omezené cestování do ciziny kvůli epidemii nemoci covid-19.

ITC v minulosti

Předloni české domácnosti zaplatily za ICT vybavení a služby druhým rokem za sebou přes 100 miliard korun, předtím to bylo 110 miliard korun a na celkových výdajích domácností se podílely 4,1 procenta. V roce 2018 činily výdaje domácností za ICT vybavení a služby 102 miliard a o rok dříve byly těsně pod 100 miliardami. V posledních letech mezi těmito výdaji převažovaly poplatky za telekomunikační a internetové služby.

Co je ICT?

ICT (Information and Communication Technologies) zahrnují veškeré informační technologie používané pro komunikaci a práci s informacemi.

Původní koncept informačních technologií (IT) byl doplněn o prvek komunikace, kdy mezi sebou začaly komunikovat jednotlivé počítače nebo uzavřené sítě. ICT ovšem nejsou jen hardwarové prvky (počítače, servery etc.), ale také softwarové vybavení (operační systémy, síťové protokoly, internetové vyhledávače apod.).

ICT se používá rovněž přeneseně, např. ve spojení ICT kompetence. Na českých školách začal předmět ICT nahrazovat dřívější výpočetní techniku či informatiku, neboť na rozdíl od nich lépe popisuje současnou realitu, kdy informace jsou s komunikací takřka nerozlučně spjaty. V moderním světě představují informační a komunikační technologie důležitou a nepostradatelnou součást státní, podnikatelské i soukromé sféry. Z tohoto důvodu patří jejich ovládání mezi klíčové odbornosti.

AN
Zdroje a obrázky: čsu; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Za volání, internet a zařízení utratili Češi loni o 5 % více“

  1. […] Za volání, internet a zařízení utratili Češi loni o 5 % více […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..