Konec certifikátů

Konec certifikátů: Tečku v restauracích a na akcích už nepotřebujete

Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Většina lidí k prokazování o tzv. bezinfekčnosti využíval mobilní aplikaci Tečka, tu již na zmiňovaných místech nebudete potřebovat. Konec certifikátů tedy znamená, že do restaurací a na akce se mohou vrátit i neočkovaní. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie.

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Premier Petr Fiala řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem,“ konstatoval Fiala.

V platnosti podle něj zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. „Podle odborníků se ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující,“ řekl. I nadále bude platit také omezení počtu účastníků na hromadných akcích, doplnil Fiala. Vláda ani po rozvolnění opatření neočekává zvýšení tlaku na nemocnice nebo omezení dostupnosti služeb.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že od 9. února, na který je stanoven konec certifikátů, může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení bez osvědčení. „Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování,“ řekl. Kabinet už dříve oznámil, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru.

AN

Komentáře

Jeden komentář: „Konec certifikátů: Tečku v restauracích a na akcích už nepotřebujete“

  1. […] Konec certifikátů: Tečku v restauracích a na akcích už nepotřebujete […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..