Doména EU je v Česku oblíbená

Doména EU je v Česku velmi oblíbená

Doména EU je v Česku velmi oblíbená, Česká republika je na šestém místě v počtu doménových jmen s touto koncovkou. Nejvíce domén EU je registrováno v Německu, a to 1 016 338, následuje Nizozemí s počtem 469 751, Francie, Itálie, Polsko a právě Česko, kde je registrováno 175 900 těchto domén.

Počty domén .EU podle jednotlivých států
Počty domén .EU podle jednotlivých států

Kdo může používat doménu .EU

Doménové jméno .eu, .ею nebo .ευ si můžete zaregistrovat, pokud splňujete následující kritéria: Jste jednotlivec: s bydlištěm v členském státu Evropské unie; na Islandu, v Lichtenštejnsku nebo v Norsku; nebo jste občanem členského státu Evropské unie, Islandu, Lichtenštejnska nebo Norska. Reprezentujete organizaci sídlící: v členském státu Evropské unie; nebo na Islandu, v Lichtenštejnsku nebo v Norsku.

O domény EU se stará EURid

EURid je nezisková organizace zvolená Evropskou komisí jako doménový registr pro doménu nejvyšší úrovně .eu. EURid je sdružení tří evropských národních registrátorů: DNS Belgium (.be), IIT-CNR (.it) and NIC-SE (.se), přidruženým členem je organizace CZ.NIC (správce národní domény .cz). Organizace byla zřízena v Belgii se sídlem v Bruselu, pobočky má v dalších státech EU.

Iniciativy a aktivity EURidu

Ceny Web Awards

.eu Web Awards je online soutěž založená v roce 2014, která oceňuje nejlepší webové stránky používající koncovku .eu, .ею nebo .ευ. Tyto webové stránky jsou posuzovány v šesti kategoriích: „Leaders“, „Rising stars“, „Laurels“, „House of .eu“, „Better World“ a „Best of .ею and .ευ“. Více se o soutěži dočtete na oficiální stránce Web Awards.

Umělecká soutěž

Umělecká soutěž SAFEonLINE doplňuje aktivity EURidu v oblasti vzdělávání a osvěty týkající se online bezpečnosti. Soutěž vyzývá studenty středních škol, aby zpracovali aspekty kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti na Internetu do podoby plakátu podle svého návrhu. Pozváním mladých umělců do této soutěže chceme upozornit studenty a také jejich rodiče a učitele, aby zaměřili svoji pozornost na bezpečnostní výzvy moderního digitálního světa. Pro více informací můžete navštivit stránky Art Competition.

Více než 700 akreditovaných registrátorů EU

EURid spolupracuje s více než 700 akreditovanými registrátory .eu po celém světě.

V Česku je akreditovaných registrátorů evropské domény 14.

Kdo používá doménu EU?

V dubnu minulého roku proběhla kategorizace webů, během níž EURid prošel 100 000 doménových jmen, z kterých bylo 82% spojených s webovým serverem. 36 447 mělo tzv. bohatý obsah webových stránek (webové stránky s obsahem vytvořeným uživatelem).

10 000 webových stránek .eu s tzv. bohatým obsahem bylo ručně rozřazeno italským neziskovým družstvem „Opera in Fiore“ z Milána podle kategorií definovaných asociací CENTR, které jsou založeny na statistické klasifikaci ekonomických aktivit (NACE). Webové stránky vždy byly kategorizovány třemi různými operátory, aby byla zajištěna co nejvyšší přesnost.

Kategorie webů s doménou .EU
Kategorie webů s doménou .EU

Doménu EU používají i AzaNoviny

Jak sami vidíte a víte, i tyto naše stránky používají evropskou doménu .EU. Stejně tak je tomu u soukromého blogu Xglosy zakladatele projektu AzaNoviny Xmagazín A-A Anděla Azazela, anebo u II. kanálu AzaNovin AzaŽurnálu.

AN
Zdroje a tabulky: eurid
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..