Domény CZ

Počet domén CZ se zvýšil o 3,8%, je jich už více jak 1,4 milionů

Počet domén CZ se zvýšil o 3,8%, v současné době jich je už více jak 1,4 milionů. Vyplývá to z on-line publikace Domain Report 2021 od sdružení CZ.NIC, která nabízí klíčová statistická fakta o stavu a vývoji domény .CZ.

V roce 2020 byl výrazný nárůst počtu domén nejspíše způsoben probíhající pandemií Covid-19. Podobný trend se přenesl i do roku 2021, kdy byl zaznamenán meziroční nárůst počtu domén CZ o téměř 4 procenta a 7,1% zvýšení oproti konci roku 2019.

Počty domén CZ v průběhu let
Počty domén CZ v průběhu let – Zdroj: cz.nic

Počty domén dle krajů ČR

Každá doména je registrována na konkrétního držitele, což může být jak fyzická osoba, tak společnost, nu a každá z těchto dvou kategorií držitelů má skoro přesně 50% podíl. Držitelé většiny domén pod CZ (1,31 milionu, tj. 91,8 %) přirozeně mají českou adresu. Kraji s největším relativním meziročním přírůstkem jsou Praha (0,84 %) a Zlínský kraj (0,49 %), nejmenší relativní přírůstek naproti tomu v roce 2021 vykázal Kraj Vysočina (0,08 %).

Doménová jména

Každou doménu druhé úrovně identifikuje v registru CZ její unikátní jmenovka (label, část před .cz). Podle RFC 1035 může jmenovka sestávat nejvýše ze 63 znaků. Příliš dlouhá doménová jména ovšem nejsou pro praktické použití příliš vhodná, a tak pouze pět .CZ domén má jmenovky s maximální povolenou délkou. Krátká doménová jména jsou naproti tomu výrazně populárnější. Pokud jde třeba o jednoznakové jmenovky, tak všech 36 možností (26 písmen anglické abecedy a 10 číslic) už je zabraných.

Webové servery

Webové služby v doméně CZ běží většinou na serveru Apache anebo NGINX. Se značným odstupem následují OpenResty, Microsoft-IIS, ATS, Cloudflare.

Obsah webových stránek

Klasifikace webového obsahu nám naznačuje, že nejvíce je firemních stránek, následují tzv. zaparkované, pak bez obsahu, dále to jsou Soukromé stránky, E-shopy, HTTP chyba, Stránky institucí, Blogy, Zpravodajství, Rozcestníky, a teprve pak Porno.

AN
Zdroje a obrázky: cz.nic; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Počet domén CZ se zvýšil o 3,8%, je jich už více jak 1,4 milionů“

  1. […] Počet domén CZ se zvýšil o 3,8%, je jich už více jak 1,4 milionů […]

  2. […] Počet domén CZ se zvýšil o 3,8%, je jich už více jak 1,4 milionů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..