Fake news -;dezinformace, falešné zprávy - konec, blokace

NCKO žádá operátory o zablokování celkem 22 webů

Národní centrum kybernetických operací (NCKO) žádá o zablokování ještě širšího seznamu dezinformačních stránek, než které zablokoval správce domény CZ.NIC. NCKO žádá operátory o zablokování celkem 22 webů. S tímto zjištěním přišel jako první server Lupa.cz

Uvedené informace vyplývají z informací, kterou dnes večer poskytovatelům rozeslal peeringový uzel NIX.cz. NCKO podle něj žádá operátory o zablokování celkem 22 webů.


Které to jsou?

Ac24.cz, aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, cz.sputniknews.com, Cz24.news, Czechfreepress.cz, Eurabia.cz, Exanpro.cz, Infokuryr.cz, narodninoviny.cz, Novarepublika.cz, Nwoo.org, Pravyprostor.cz, Protiproud.cz, Prvnizpravy.cz, rukojmi.cz, Skrytapravda.cz, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu, Svobodny-vysilac.cz, Voxpopuliblog.cz a Zvedavec.org.


Žádost navazuje na dnes schválené usnesení vlády k hybridnímu působení proti zájmům ČR, ve kterém kabinet v návaznosti na útok Ruska proti Ukrajině vyzývá „všechny relevantní subjekty k přijetí potřebných opatření vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva ČR směrem k ospravedlnění a schvalování ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“.

Výzva není pro poskytovatele právně závazná

Výzva k blokování stránek není pro poskytovatele právně závazná, pokud jí vyhoví, půjde o jejich dobrovolné rozhodnutí. Výkonný ředitel NIX.cz Adam Golecký nicméně ve zprávě operátorům osobně prosí, aby žádosti vyhověli. „V současné době také komunikujeme s Ministerstvem průmyslu a obchodu a máme od nich předjednáno, že v případě naplnění tohoto opatření nevidí porušení pravidel síťové neutrality. Písemné vyjádření bychom měli obdržet v pondělí,“ dodává NIX.cz.

AN
Zdroje a obrázky: lupa; remix pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..