AMD a Intel

AMD a Intel pozastavily dodávky produktů do Ruska

AMD a Intel pozastavily dodávky svých produktů do Ruska. Informovala o tom RBC.ru s odvoláním na vlastní zdroje. To může vést k nedostatku počítačů, serverů a dalších produktů, což povede pravděpodobně k vyšším cenám.

Obě společnosti měly ústně oznámit ruským výrobcům, že dočasně pozastavují dodávky svých produktů do Ruska. Také čínská kancelář Intelu informovala partnery o zavedení zákazu dodávek procesorů do Ruské federace. Embargo na čipy AMD a Intel potvrdila jak zmiňovaná RBC, tak i zástupce Asociace ruských vývojářů a výrobců elektroniky.

RBC.ru uvádí, že ruský zástupce Intelu ovšem přímo neodpověděl na otázku, zda byly dodávky procesorů do země zastaveny, ale pouze uvedl, že „společnost pozorně sleduje situaci a prosazuje sankce a nařízení o kontrole exportu, včetně nových sankcí uvalených OFAC.“ Zástupci AMD v Rusku se zatím odmítli vyjádřit, stejně jako ministerstvo průmyslu a obchodu.

Mimochodem si připomeňme, že pod nové sankce USA spadá pouze elektronika pro průmyslové a vojenské účely. Zveřejněný dokument obsahuje důležité upřesnění, že vývoz spotřební elektroniky bude do Ruska povolen. Řeč je o chytrých telefonech, počítačích, modemech a digitálních fotoaparátech. Počítačové komponenty v dokumentu nejsou zmíněny, takže osud jejich dodávek do Ruska je stále nejasný.

Lze tedy pouze předpokládat, že průmyslová elektronika zahrnuje serverové procesory, akcelerátory, síťová zařízení a další komponenty segmentu serverů. Ale zdá se, že procesory AMD Ryzen a Intel Core, grafické karty AMD Radeon a mnoho dalších spotřebních produktů do této definice nespadají. Bude ovšem nutné vyčkat na oficiální prohlášení obou společností.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „AMD a Intel pozastavily dodávky produktů do Ruska“

  1. […] AMD a Intel pozastavily dodávky produktů do Ruska […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..