Anonymous vyhlásili Rusku válku - Anonymous war

Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři

Hackeři, kteří se hlásící ke skupině Anonymous, vyhlásili Rusku válku. Ve čtvrtek večer oznámili, že zahajují kybernetickou válku proti Rusku. Následně dočasně vyřadili z provozu některé weby s napojením na ruskou vládu. Čeští weboví tvůrci zase zveřejnili skript, který mohou využít všichni správci internetových stránek ke snadnému blokování svých webů pro ruské uživatele.

Účet známé hackerské skupiny Anonymous na Twitteru oficiálně oznámil kybernetickou válku proti ruské vládě. Krátce na to skupina dočasně vyřadila z provozu stránky ruské stanice RT News, a to v reakci na invazi Kremlu na území Ukrajiny. Úspěšnost útoků potvrdila i společnost NetBlocks monitorující internetový provoz.

Anonymous ve čtvrtek provedli mimojiné úspěšné útoky na poskytovatele internetových služeb Com2Com, PTT-Teleport Moskva, RELCOM a Sovam Teleport. Aktivity skupiny by měly nadále pokračovat. Ve čtvrtek o pomoc počítačových odborníků a hackerů požádala také ukrajinská vláda, která žádá o pomoc s obranou kritické infrastruktury země.

„Anonymous se v současné době podílí na operacích proti Ruské federaci. Naše operace jsou zaměřeny proti ruské vládě. Je nevyhnutelné, že bude s největší pravděpodobností zasažen i soukromý sektor,“ uvedl na Twitteru účet Anon s 6,4 milionu sledujících. „Ačkoli tento účet nemůže tvrdit, že mluví za celý kolektiv Anonymous, můžeme informovat o pravdivosti kolektivních akcí Anonymous proti Ruské federaci. Chceme, aby ruský lid pochopil, že víme, že je pro něj těžké vystupovat proti svému diktátorovi ve strachu z represí.“

Další účet Anonymous se přihlásil k odpovědnosti za vyřazení webových stránek Kremlu, ruské vlády a ruského ministerstva obrany z provozu. Hackeři používají hashtagy #OpRussia nebo #OpKremlin, aby oznámili akce proti ruským stránkám. Podobně tomu bylo v rámci kampaně #OpISIS, která se v minulosti zaměřila na vlnu online propagandy teroristické skupiny Islámský stát.

Rusko bylo hackery varováno

Anonymous již 15. února zveřejnili video, kde upozornili Kreml, že v případě eskalace krize vezmou jako rukojmí ruské průmyslové řídicí systémy. K tomu podle dostupných informací zatím nedošlo. Ve středu naopak ruské kybernetické útoky zasáhly stránky několika ukrajinských bank a vládních úřadů vlnou DDoS útoků. Krátce poté následovala invaze ruských sil na území Ukrajiny. Anonymous se na tuto událost rozhodli zareagovat výše zmíněnými útoky.

Rusko využívá kybernetické útoky jako součást hybridní války

Zpravodajská zpráva amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti v lednu varovala zainteresované strany, že Rusko zvažuje zahájení kybernetického útoku proti Spojeným státům, pokud USA nebo NATO zareagují na případnou ruskou invazi na Ukrajinu způsobem, který Kreml vnímá jako ohrožení ruské bezpečnosti. Cílem případných ruských útoků se podle zprávy může stát kritická infrastruktura země.

Ve středu večer informovala společnost ESET o záchytu tzv. wiper malwaru na území Ukrajiny, který má za cíl paralyzovat tamní počítačové sítě.

Čeští programátoři

Čeští weboví tvůrci zareagovali na ruskou agresi vůči Ukrajině. V noci na pátek zveřejnili skript, který mohou využít všichni správci internetových stránek ke snadnému blokování svých webů pro ruské uživatele. „Nesouhlasíme s agresí Ruské federace vůči Ukrajině,“ stojí na stránkách web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Skupina pěti webových tvůrců na stránkách zveřejnila jednoduchý skript, který je možné snadno zakomponovat do jakýchkoliv webových stránek. „Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině,“

„Chtěli jsme, aby se to skutečně dotklo všech Rusů bez ohledu na to, kde žijí,“ doplnil jeden z iniciátorů s tím, že weby jsou po úpravě schopné rozeznat nejen to, odkud se daný člověk připojuje, ale také jakou má nastavenou klávesnici či jazyk operačního systému nebo prohlížeče.

Stop od tvůrců softwaru

Ruská agrese vůči Ukrajině nenechala chladné ani tvůrce softwaru, anglická společnost INSYDIUM zablokovala všem ruským uživatelům bez předchozího varování licence na svůj software. Ten využívají především grafičtí designéři, ale jak upozornil finanz.ru také některé ruské banky. Kvůli blokaci licencí si tak uživatelé na ruských diskuzních fórech a na účtech na sociálních sítích jednotlivých bank stěžovali na nefunkčnost směnárenských aplikací a na nemožnost vybrat si peníze. Ruské banky nicméně hromadně ve svých oficiálních prohlášeních ubezpečují, že nepozorují žádné problémy s prováděním zákaznických transakcí.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

4 komentáře: „Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři“

  1. […] Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři […]

  2. […] Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři […]

  3. […] Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři […]

  4. […] Anonymous vyhlásili Rusku válku. Přidali se i čeští programátoři […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..