Facebook - ikona sociální sítě

Facebook a některé nezávislé weby v Rusku částečně či zcela nedostupné

Internetové stránky sociální sítě Facebook a některé nezávislé weby jsou dnes, tedy v pátek, v Rusku nedostupné, a to buď zcela či částečně. Informovala o tom agentura AFP.

Novináři AFP v Moskvě neměli přístup na Facebook, stejně jako na stránky médií Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL a ruskojazyčné verze BBC. Monitorovací nevládní organizace GlobalCheck též uvádí, že stránky jsou částečně mimo provoz.

Nezávislá síť Meduza na svém účtu Telegram uvedla, že její stránka již není dostupná „některým jejím uživatelům“ v Rusku, ovšem dodala, že od úřadů neobdržela žádné oznámení o zablokování.

Zesílený tlak na nezávislá media

Od invaze Moskvy na Ukrajinu minulý týden ruské úřady zesílily tlak na nezávislá média. Ruské úřady vyhrožují uzavřením, pokud nebudou media dodržovat oficiální zpravodajskou linii a budou o ruském útoku na Ukrajinu informovat jako o „invazi“ či „válce“. Kreml prosazuje od počátku termín „speciální vojenská operace“.

Legislativní výbor ruského parlamentu ve středu navrhl, aby se šíření lživých zpráv o aktivitách ruských ozbrojených sil trestalo 15 letým odnětím svobody, jak informovala agentura TASS. Návrhem se má zabývat dolní parlamentní komora.

Začátkem tohoto týdne ruský generální prokurátor nařídil státnímu úřadu pro dohled nad médii, aby „omezil přístup“ k liberální rozhlasové stanici Echo Moskvy a nezávislému televiznímu kanálu Dožď.

AN
Zdroje a obrázky: afp; pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Facebook a některé nezávislé weby v Rusku částečně či zcela nedostupné“

  1. […] Facebook a některé nezávislé weby v Rusku částečně či zcela nedostupné […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..